foto: twitter/screenshot

Lažni bolonjez: Recept Jamieja Olivera za slasno jelo puno proteina

Autor: Dnevno.hr

Hrskavu pancetu i mljeveno meso britanski chef zamijenio je alternativim izvorima bjelančevina od kojih rastu mišići.

foto: ilustracija/twitter

Špageti bolonjez omiljeno su jelo u brojnim domaćinstvima. Ako ste se zasitili klasičnog recepta ili ste odlučili uzeti pauzu od konzumacije mesa, isprobajte vegetarijansku verziju toga jela Jamieja Olivera. 

Hrskavu pancetu i mljeveno meso britanski chef zamijenio je gljivama i lećom, koji obiluju mnogim vrijednim nutrijentima, a pogotovo bjelančevinama.

Sastojci za vegetarijanski bolonjez: 
2 stapke celera
2 srednje velike mrkve
2 luka
2 češnja češnjaka
20 g sušenih vrganja
100 ml crvenog vina
2 konzerve pelata od 400 ml
1 konzerva leće od 400 ml
2 grančice ružmarina
2 lovorova lista
15 g naribanog parmezana
700 ml vruće vode
šaka svježeg peršina
malo maslinova ulja
sol i papar po želji

Priprema: 

1. U velikoj tavi zagrijte nešto maslinova ulja. Na njemu propirajte sitno nasjeckan celer, češnjak i ružmarin.

2. Dodajte sitno nascjekanu mrkvu i luk. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno pirja na umjerenoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.

3. Preko sušenih vrganja prelijte vruću vodu i pustite da se gljive ponovo rehidriraju.

4. U tavu s povrćem ulijte vino i pustite da sve zajedno pirja dok alkohol ne ispari.

5. Izvadite gljive iz vode i narežite ih na sitne komade. Dodajte gljive u povrće i sve dobro promiješajte.

6. U tavu dodajte vodu u kojoj su se gljive namakale. Ubacite i pelate, a ostatkom vruće vode isperite unutrašnjost konzervi od pelata te i to dodajte u umak.

7. U lažni bolonjez stavite i leću iz konzerve. Poklopite tavu i pustite da umak kuha na laganoj temperaturi još pola sata.

8. Probajte umak, posolite ga i popaprite po želji te mu dodajte svježe nasjeckani peršin.

9. Poslužite uz kuhane špagete i malo naribanog parmezana. Dobar tek!

Na YouTube kanalu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef radi lažni bolonjez prema vlastitom receptu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.