Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Kušajte ovaj zdravi čips u čijem sastavu nema niti kapi ulja
Za čips od kelja potrebno vam je 100 grama paste od sezama koju možete nabaviti u nekoj od bio trgovina, zatim će vam trebati i začini ružmarin, origano, menta, timijan, stvar je ukusa. Bilo bi idealno kada biste koristili svježe začine, ali ako ih nemate, slobodno se poslužite suhima. Trebat će vam i malo limunova soka te češnjak i voda. Čips nije čips bez soli, ali ako želite da ovaj od kelja bude zaista zdrav, poslužite se onom himalajskom, uz to će vam trebati i kvasac te malo vode.
Čips je nezdrava grickalica, svi smo toga svjesni, ali unatoč tome često posežemo za njime, a dok bezbrižno grickamo čips, u sebe unesemo nekoliko decilitara ulja i mnogo soli. Grickalice ne moraju uvijek biti nezdrave. Zašto ne biste spremili čips od kelja? Jednako je ukusan, ujedno je i hrskav, a koliko će i kako biti začinjen ovisi samo o vama. Ova neobična grickalica idealna je za djecu i odrasle, a sve što vam treba je glavica kelja, i to što tamnijeg.
Za čips od kelja potrebno vam je 100 grama paste od sezama koju možete nabaviti u nekoj od bio trgovina, zatim će vam trebati i začini ružmarin, origano, menta, timijan, stvar je ukusa. Bilo bi idealno kada biste koristili svježe začine, ali ako ih nemate, slobodno se poslužite suhima. Trebat će vam i malo limunova soka te češnjak i voda. Čips nije čips bez soli, ali ako želite da ovaj od kelja bude zaista zdrav, poslužite se onom himalajskom, uz to će vam trebati i kvasac te malo vode.
Kelj se prvo dobro opere i očisti. Potom se obriše i osuši čistom kuhinjskom krpom ili papirnatim maramicama, nakon toga listove kelja natrgajte na manje komade, a ostale sastojke izmiksajte u blenderu, ako ste dobro postupili dobit ćete gustu pastu. Kelj stavite u zdjelu i prelijte ga pastom te potom dobro umiješajte.
Nakon toga kelj ostavite 20-ak minuta da se osuši i stopi sa smjesom i onda rasporedite na papir za pečenje te stavite sušiti u pećnicu na 70 stupnjeva, ali pazite da vrata pećnice ne budu potpuno zatvorena kako bi para mogla izlaziti van.
Kelj se suši onoliko koliko želite da bude hrskav, ali proces traje oko 12 sati. Osušeni kelj prepoznati ćete tako što će se listovi zakovrčati i postajati hrskavi. Ovaj čips možete poslužiti s raznim pastama od povrća, možete ga grickati uz pivo ili vino, a kombinirati se može i s nekim namazima od sira ili mesa.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava