Foto: Wikipedia

Kuhar je zbog ove torte umalo ostao bez glave! Nakon toga, postala je svjetski poznata – ključan je GLAVNI SASTOJAK!

Autor: D.D.

Medena kraljevska torta, ili tradicionalno Medovik, obožavana je diljem svijeta, a posebno je vole u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Kažu da Medovik nije samo torta – to je samouvjereni ples sastojaka, prstiju, minuta i iščekivanja.

Posebno je zanimljiv način na koji je nastala ova posebna slastica.

Carica Elizabeta Aleksejevna, žena Cara Aleksandra I, nikako nije voljela med. Zabranila je da se koristi, kao i da se pripremaju bilo kakva jela koja ga sadrže.

Na dvor je stigao novi kuhar, kojem je odmah bilo rečeno da carica ne podnosi med, ali on ovu informaciju nije shvatio toliko ozbiljno. Tako je prvom prilikom odlučio razveseliti najavljene goste svježim domaćim receptom.

Torta se toliko svidjela kraljici da je tražila da joj dovedu kuhara. On se toliko uplašio da je nekako uspio prikriti činjenicu da je glavni sastojak ovog deserta upravo med.

Međutim, kasnije tijekom jednog razgovora kuhar je priznao što je glavni sastojak. Zbunjena carica, saznavši za cijeli događaj, prasnula je u smijeh i izdala naredbu da se kuhar nagradi.




Od tada, Medovik je postao omiljena poslastica carice Elizabete.

U priloženom videu pogledajte kako napraviti ovu posebnu slasticu.




ČAROBNI KOLAČ! Radi se sam, treba vam pet minuta za ovu poslasticu u koju se cijeli svijet zaljubio!

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.