Jesenski recepti: Kulinarska lica i naličja jabuke

Autor: P.R.

Ako se u lijena nedjeljna popodneva volite raskomotiti u udobnosti svoga doma, dobro će vam doći jednostavna i brza jabučna Betty, a želite li slatki zalogaj 'na brzaka' možete napraviti lagane portugalske jabučne fritule.

Jedan od simbola jeseni svakako je slasna, mirisna, ukusna i uvijek dobrodošla namirnica – jabuka. No, osim što je uvijek prisutno, ovo voće je nepresušan predložak za mnoge kreativne recepte koji mogu, ovisno o raspoloženju, osvježiti, okrijepiti ili umiriti.

Ako se u lijena popodneva volite raskomotiti u udobnosti svoga doma, dobro će vam doći jednostavna i brza jabučna Betty. Želite li slatki zalogaj ‘na brzaka’ možete napraviti lagane portugalske pohane jabuke. Za nadolazeće zimske dane svakako na umu imajte okrepljujuću juhu od bundeve i jabuke. Dobar tek!

Portugalske pohane jabuke

Sastojci:

3 velike jabuke Zlatni delišes

¾ šalice šećera

¼ šalice likera od anisa (poput Anisette or ouzo) ili likera po vašoj volji




2 jušne žlice svježeg limunovog soka

2/3 šalice mlijeka

1/3 šalice + 1 jušna žlica maslinovog ulja




2 velika jaja

1 ¾ višenamjenskog brašna

1 ½ čajne žlice praška za pecivo

¼ čajne žlice mljevenog cimeta

biljno ulje za duboko pečenje

šećer u prahu za posipanje

Izrada:

1. Ogulite jabuke, izdubite unutrašnjost, a zatim ih narežite na kolute debljine oko 4 mm. Odložite jabuke zajedno sa ¼ šalice šećera, likerom i limunovim sokom u zdjelu i pustite da pomiješani sastojci odstoje 30 minuta.

2. U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte preostali šećer (½ šalice) mlijeko, ulje i jaja. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sa strane na 30 minuta.

3. Lonac u kojem ćete pržiti jabuke napunite najmanje do polovice uljem, a zatim suhe kolute jabuke umočite u pripremljenu smjesu i uronite u duboko ulje na tri minute dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Jabuke nakon toga odložite na kuhinjski papir, a zatim ih poslužite tople i posute šećerom u prahu.

Juha od bundeve i jabuke

Sastojci:

3 jušne žlice margarina

2 šalice sjeckanog luka

5 čajnih žlica curryja u prahu

1.4 kg bundeve, oguljene i očišćene od sjemenki

2 jabuke granny smith, oguljene i izrezane na kockice

3 šalice bistrog pilećeg temeljca

1 čajnu žlicu soli

1 šalica soka od jabuke

Izrada:

1. U velikom loncu otopite margarin, dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte curry, a zatim bundevu, jabuke, pileći temeljac i sol. Pustite dok ne uzavre, a zatim na laganoj vatri kuhajte još 25 minuta ili dok bundeva i jabuke ne omekšaju. Odvojite dvije šalice tekućine, a zatim stavite lonac sa strane.

2. Ostalu smjesu izmiksajte i vratite u lonac. Dodajte sok od jabuke, a zatim tekućinu koju ste odvojili sa strane. Pazite da smjesa ostane dovoljno gusta. Ako je potrebno, ponovo zagrijte juhu i po želji dodajte papar. Isjeckajte jabuke na sitne komade za ukrašavanje i poslužite.

Jabučna Betty

Sastojci:

6 jabuka srednje veličine, oguljene i narezane na ploške

½ šalice smeđeg šećera

½ višenamjenskog brašna

1/4 šalice margarina

Izrada:

1. Složite jabuke na dno posude za pečenje. Pomiješajte s vilicom smeđi šećer, brašno i margarin dok ne dobijete grudice. Pospite ih po jabukama i lagano pritisnite.

2. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta dok smjesa ne poprimi zlatnosmeđu boju i koricu.

Izvor: www.ivillage.com

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.