Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Jesenski recepti: Kulinarska lica i naličja jabuke
Ako se u lijena nedjeljna popodneva volite raskomotiti u udobnosti svoga doma, dobro će vam doći jednostavna i brza jabučna Betty, a želite li slatki zalogaj 'na brzaka' možete napraviti lagane portugalske jabučne fritule.
Jedan od simbola jeseni svakako je slasna, mirisna, ukusna i uvijek dobrodošla namirnica – jabuka. No, osim što je uvijek prisutno, ovo voće je nepresušan predložak za mnoge kreativne recepte koji mogu, ovisno o raspoloženju, osvježiti, okrijepiti ili umiriti.
Ako se u lijena popodneva volite raskomotiti u udobnosti svoga doma, dobro će vam doći jednostavna i brza jabučna Betty. Želite li slatki zalogaj ‘na brzaka’ možete napraviti lagane portugalske pohane jabuke. Za nadolazeće zimske dane svakako na umu imajte okrepljujuću juhu od bundeve i jabuke. Dobar tek!
Portugalske pohane jabuke
Sastojci:
3 velike jabuke Zlatni delišes
¾ šalice šećera
¼ šalice likera od anisa (poput Anisette or ouzo) ili likera po vašoj volji
2 jušne žlice svježeg limunovog soka
2/3 šalice mlijeka
1/3 šalice + 1 jušna žlica maslinovog ulja
2 velika jaja
1 ¾ višenamjenskog brašna
1 ½ čajne žlice praška za pecivo
¼ čajne žlice mljevenog cimeta
biljno ulje za duboko pečenje
šećer u prahu za posipanje
Izrada:
1. Ogulite jabuke, izdubite unutrašnjost, a zatim ih narežite na kolute debljine oko 4 mm. Odložite jabuke zajedno sa ¼ šalice šećera, likerom i limunovim sokom u zdjelu i pustite da pomiješani sastojci odstoje 30 minuta.
2. U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte preostali šećer (½ šalice) mlijeko, ulje i jaja. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sa strane na 30 minuta.
3. Lonac u kojem ćete pržiti jabuke napunite najmanje do polovice uljem, a zatim suhe kolute jabuke umočite u pripremljenu smjesu i uronite u duboko ulje na tri minute dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Jabuke nakon toga odložite na kuhinjski papir, a zatim ih poslužite tople i posute šećerom u prahu.
Juha od bundeve i jabuke
Sastojci:
3 jušne žlice margarina
2 šalice sjeckanog luka
5 čajnih žlica curryja u prahu
1.4 kg bundeve, oguljene i očišćene od sjemenki
2 jabuke granny smith, oguljene i izrezane na kockice
3 šalice bistrog pilećeg temeljca
1 čajnu žlicu soli
1 šalica soka od jabuke
Izrada:
1. U velikom loncu otopite margarin, dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte curry, a zatim bundevu, jabuke, pileći temeljac i sol. Pustite dok ne uzavre, a zatim na laganoj vatri kuhajte još 25 minuta ili dok bundeva i jabuke ne omekšaju. Odvojite dvije šalice tekućine, a zatim stavite lonac sa strane.
2. Ostalu smjesu izmiksajte i vratite u lonac. Dodajte sok od jabuke, a zatim tekućinu koju ste odvojili sa strane. Pazite da smjesa ostane dovoljno gusta. Ako je potrebno, ponovo zagrijte juhu i po želji dodajte papar. Isjeckajte jabuke na sitne komade za ukrašavanje i poslužite.
Jabučna Betty
Sastojci:
6 jabuka srednje veličine, oguljene i narezane na ploške
½ šalice smeđeg šećera
½ višenamjenskog brašna
1/4 šalice margarina
Izrada:
1. Složite jabuke na dno posude za pečenje. Pomiješajte s vilicom smeđi šećer, brašno i margarin dok ne dobijete grudice. Pospite ih po jabukama i lagano pritisnite.
2. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta dok smjesa ne poprimi zlatnosmeđu boju i koricu.
Izvor: www.ivillage.com
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle