Jede vam se čobanac, a nemate vremena? S ovim receptom gotov je za tren i jednako ukusan!

Autor: Iva M.

On je oduvijek dio kulinarske tradicije Lijepe naše, a Slavonci s kojima smo razgovarali kažu nam da osim kvalitetnih sastojaka za dobar čobanac treba imati i malo ljubavi te dobru atmosferu.

Ovaj slavonski specijalitet s pravom bi se mogao uvrstiti u kategoriju ‘najbolje od Hrvatske’. On je zaštitni znak Slavonije, a svako kućanstvo u toj regiji ima neku svoju verziju i tajnu za najbolji čobanac. On je oduvijek dio kulinarske tradicije Lijepe naše, a Slavonci s kojima smo razgovarali kažu nam da osim kvalitetnih sastojaka za dobar čobanac treba imati i malo ljubavi te dobru atmosferu. Jasno, za onaj pravi, tradicionalni iz kotlića potrebno je i mnogo vremena kojega nam često nedostaje. No, to ne znači da se čobanac ne može pripraviti i u našim kuhinjama, i to prilično brzo. I ne, nemojte vrisnuti znamo da to nije to, ali je dostojna zamjena. Donosimo vam recept za brzi čobanac.

 

-1 kg mesa po izboru (svinjetina, junetina, janjetina, divlja svinja, srnetina)

– ljuti feferon

– mješavina začina

– dvije veće glavice luka

– 2 l hladne vode




– 2 režnja češnjaka

– 2 žlice masti

– slatka paprika




– malo senfa

– sol, papar i dodatci za čobanac

 

Luk je potrebno nasjeckati na sitno baš kao i češnjak pa sve skupa na masti popržiti da dobije zlatnožutu boju. U vodi se promiješaju dodatci za čobanac te mješavina začina sa slatkom mljevenom paprikom te se smjesa doda na luk i prokuha. Tome se dodaju tri vrste mesa narezanog na kockice. No, kada već radite ovu instant varijantu čobanca pobrinite se da vam barem meso bude domaće. Sve se kuha dok meso ne omekša, a po potrebi se dodaje i voda tako da je bude malo iznad mesa. U svoj čobanac ubacite i ljuti feferon, a prije kraja možete dodati i senf po želji. Premda, Slavonci s kojima smo imali priliku razgovarati varijantu sa senfom odbacuju. Sve ovo još kratko prokuhajte i po potrebi dodajte još začina. Imajte na umu da bez obzira na ukus ovaj slavonski gulaš mora biti ljut.

Služiti se može uz tjestenine ili pak uz šnitu bijelog kruha te neki od ukiseljenih salata po guštu i nipošto ne zaboravite čašu vina ili piva jer kao što rekošmo čobanac je ljut, trebat će vam.

Autor:Iva M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.