Gastronom Josh Ozersky protiv prehrane životinjskim mladuncima

Autor: T. J.

Dobitnik nagrade James Beard za pisanje o hrani i autor slavne knjige 'Povijest hamburgera' u svojoj kolumni 'Okus Amerike' piše o navici prehrane životinjskim mladuncima.

Čudno je, počinje Josh Ozersky svoju kolumnu za time.com, da su američki mesojedi, usprkos povremenim ispadima tobožnje savjesti, ipak sasvim neuznemireni ubijanjem životinjskih mladih. Pojavi da mladi svih vrsta pretežu na američkim menijima on ipak ne želi prići s moralnog aspekta, nego isključivo s gastronomskog. Činjenica je, kaže, da meso mladih životinja naprosto nema dobar okus.

‘Kao i druga živa bića, životinje u razdoblju od mladosti do zrelosti rastu i jačaju: razvijaju više masti, mišića, više svega. Jedu sve više hrane i hrana koju jedu ih mijenja. Čini da imaju okus kao ta hrana što zaista može biti dobra stvar. Protiv sam konzumiranja mladunčadi sama na osnovu gastronomskog principa. Okus svih nezrelih životinja je podjednako nikakav. Pravi okus ovce nije u janjetini nego u bravetini, a nikakvo malo pilence ne može imati okus kao stara kokoš.’

Jedan je razlog, nastavlja Josh, u teksturi mesa mladih životinja. One nemaju neki okus, ali njihovo meso je mekano i time zadovoljava zemlju u kojoj je najveći kompliment koji meso može dobiti ‘može se jesti žlicom’. Istina je da je on ‘kao maslac’, ali što onda? Uzmite staru puricu ili lopaticu svinje od 100 kilograma, pa ju kuhajte satima i bit će ‘kao maslac’ također. Pravi razlog zbog kojeg jedemo toliko mladunčadi je mnogo okrutniji od sumnjivog preferiranja mekoće ovog mesa. Stvar je da Amerikanci za meso ne žele platiti mnogo. Čim duže životinja živi, vlasnik se mora sve više brinuti za nju i hraniti i time ona postaje sve neisplativija. To je razlog zašto su rebarca u Burger Kingu veličine domino pločica, a piletina u Popeye-u jedva nešto veća od prepelice.

Za kraj Josh citira poznatog gastronoma 50-tih godina prošlog stoljeća, A. J. Lieblinga koji je rekao: ‘Volim okus onoga što poznaje svoje misli. Razlog zbog kojeg ljudi koji ne vole ribu vole ribu list je taj što list uopće nema okus kao riba, a svaka sličnost okusa nestaje kada ga se umoči u umak.’

Libling je kao i Josh Ozersky mislio da je nesklonost pravim okusima u prehrani znak slabosti koji je doprinio i tolikoj popularnosti, između ostalog, jabuka Zlatni delišes, američkog sira i koktela s votkom. Josh smatra da odrasli ljudi trebaju voljeti odrasle okuse.


TV šef bi ‘smazao štene’




Autor:T. J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.