Foto: Screenshot Youtube

(FOTO RECEPT) ČAROBNI SALENJACI: Poslastica kakve nema ni u Parizu, nećete požaliti ni za jednom sekundom provedenom u kuhinji!

Autor: A.K.

Salenjaci su poznato slavonsko jelo koje su pripremali naši preci, a mnogima su omiljena slastica, bilo uz čašu mlijeka ili kuhanog vina. Često se pripremaju u zimskim mjesecima, a naročito u doba svinjokolje kada je svinjsko salo najdostupnije.

Neki ih od milja zovu slavonskim croissantima, no većina bi se složila kako se ovakve poslastice ne mogu naći ni u Parizu, pogotovo ako ih punite domaćim pekmezom od šljiva i jedete još tople.

Iako se njihova priprema na prvi pogled čini kompliciranom i dugotrajnom, donosimo vam recept koji će vam maksimalno olakšati pripremanje salenjaka. Zbog njihovog čarobnog okusa nećete požaliti ni za jednom sekundom provedenom u kuhinji, a od ukućana i gostiju ćete dobiti same pohvale.

SASTOJCI:
1 kocka svježeg kvasca
2 žlice šećera
pola litre mlijeka
1 jaje
kilogram glatkog brašna
pola kilograma svinjskog sala
250 do 350 g pekmeza od šljiva

PRIPREMA:
Kvasac namrvite u zdjelicu i dodajte šećer, pa prelijte s oko 200 ml toplog mlijeka. Ostatak mlijeka će vam trebati za tijesto. Mlijeko ne smije biti prevruće jer se tada kvasac neće dignuti. Dok se kvasac diže, a trebat će mu oko deset minuta, pripremite ostale sastojke.

U veću zdjelu stavite oko 800 g brašna. Ostatak će vam trebati za dodavanje tijekom miješenja tijesta. Dodajte jaje, mlijeko i dignuti kvasac pa počnite drvenom kuhačom miješati tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu površinu pa uz dodavanje ostatka brašna zamijesite glatko tijesto koje ćete ostaviti oko pola sata da se digne.

Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom, a za to vrijeme pripremite svinjsko salo. Možete ga usitniti nožem na način kako su ga pripremale naše bake, a možete ga staviti u blender uz malo vode te usitnjavati dok ne dobijete pastu.

Kad se tijesto digne, razvaljajte ga u oblik pravokutnika. Žlicom ili gumenom lopaticom razmažite polovicu pripremljenog sala po jednoj polovici tijesta, pa preklopite drugom. Ako je salo prečvrsto, ravnomjerno ga nanesite prstima.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Na preklopljeno tijesto opet nanesite ostatak sala i preklopite, pa razvaljajte na oko pola centimetra debljine.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Narežite na pravokutnike dimenzija otprilike 5×5 centimetara. Razvaljano tijesto možete rezati nožem ili rezačem za pizzu, što je jednostavnije jer vam se neće lijepiti za nož.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Na sredinu svakog komadića tijesta stavite žličicu pekmeza, pa preklopite. Stavite u nauljeni lim za pečenje i pustite oko pola sata na toplom mjestu da se salenjaci dignu.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta. Gotovi su kad dobiju zlatnožutu boju. Ohlađene salenjake posipajte šećerom u prahu, no možete i dok nisu ohlađeni jer ih je najslađe jesti dok su još topli.

Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.