FOTO: Fućkaš fast food, uživali smo u zdravom obroku za manje od 40 kuna

Autor: Petra Rajković

Iako makrobiotika propagira određeni stil života koji nije idealan izbor za svakoga, zbog svoje visoke vrijednosti ona može u određenoj količini biti integrirana u ostale prehrambene navike. Time ćete vašem tijelu učiniti uslugu, nepce nagraditi festivalom okusa, a vaš džep će vam biti zahvalan. Evo kakav smo meni odabrali.

Makrobiotika naglašava utjecaj hrane na naš duhovni razvoj, a skepticima bi trebala biti važna činjenica da takva prehrana i bez prisustva mesa ili ribe može osigurati prehranu bogatu mineralima, vitaminima i proteinima.

Osim toga, korištenje uravnotežene prehrane koja podrazumijeva unos cjelovitih žitarica, voća, povrća i fermentiranih sojinih proizvoda blagonaklono djeluje i na kućni budžet. Favoriziranje proizvoda iz organskog uzgoja otklanja i opasnost konzumiranja proizvoda potkrijepljenima kojekakvim aditivima, hormonima ili kemijskim tvarima.

Koliko god obožavali prerađevine, elemente makrobiotičke kuhinje poželjno je uvesti na svoj jelovnik. Svjetski poznatoj prehrambenoj filozofiji možete širom otvoriti vrata u vašu kuhinju. Međutim, i ne morate. Probrano udovoljavanje vlastitim prehrambenim porivima i tek skromno nadopunjavanje vlastitog menija može biti sasvim dovoljno. Zadovoljstvo ćete vjerojatno osjetiti i u financijskom smislu, budući da obroci vrlo prihvatljivih cijena. Zagovornici takvo kuhinje radosno mogu zaviriti na naš meni i dobiti inspiraciju za nove kulinarske pothvate.

Probali smo izvrsni makrobiotički obrok koji je ipak s malim odstupanjima slijedio inače propisanu formulu tanjura: 50% cjelovitih žitarica, 30% povrća. 10% mahunarki i sojinih proizvoda.

Naš meni koji je i više nego ugodno zaigrao nepca sastojao se od: žitarica (smeđa riža, bulgur i pir) zapečene s porilukom, falafeli (kuglice od slanutka), korjenastog povrća (mrkva, korijen celera) i bundeve sa bučinim sjemenkama i začinima, umaka od leće i salate od cikle.

Ovakav obrok za jedu osobu košta manje od 40 kuna po osobi. Vođen pravilima makrobiotike ipak je prilagođen svačijim nepcima, a vaš će ga organizam cijeniti više od fast food hrane ili teških prerađevina.

Obrok je poželjno započeti s juhom (miso ili shoyu), ali smo ju uz desert, bez šećera, ostavili za neku drugu prigodu.




Evo kako ćete pripremiti neke od ukusnih priloga.

Falafel
250g slanutka
4 češnja bijelog luka
1 mali crveni luk
svježi listovi peršina
chilli papričica (opcionalno)
35g brašna
5g mljevenog kima
5g tucanog sjemena korijandera
25g soli
8g bibera
300ml ulja

Slanutak oprati, a zatim ga staviti u duboku zdjelu i prekriti hladnom vodom. Ostaviti ga preko noći kako bi nabubrio. Slanutak je potom potrebno i nekoliko puta isprati hladnom vodom, a zatim procijediti. Usitnite ga u blenderu dok se ne dobije kremasta masa, a ako je previše suha može se dodati nekoliko kapi vode.




Za zelenu smjesu u blenderu je potrebno izmiješati svježi peršin, bijeli i crveni luk, chilli papričicu i dvije žlice smjese od slanutka.

Zelenu pastu zatim treba umiješati u smjesu od slanutka dok se ne ujednači. U manjoj posudi pomiješati brašno, kim, korijander, sol i papar te dodati kremastoj smjesi. Kada je smjesa kompaktna, vlažnim rukama napravite kuglice koje ćete pržiti u dubokom ulju oko 3 minute dok ne dobiju zlatnu boju.

Umak od leće
Leću ostavite namočenu u vodi preko noći te je skuhajte sljedeći dan. Posolite, poprapite, dodajte začine po želji, a zatim zakuhajte s vrhnjem. Pustite da provre i umak je gotov. Ovaj jednostavan umak možete napraviti tako što ćete iskoristiti ostatke variva od leće. Procijeđenu smjesu jednostavno usitnite blenderom i ponovite postupak s vrhnjem.

Salata od cikle

Ciklu je potrebno kuhati u vodi dok ne omekša. Nakon što se ohladi , potrebno ju je oguliti i narezati na ploške. Posolite i dodajte usitnjeni češnjak. Začinite maslinovim uljem i octom.

Zdrava zimska okrepa

Budući da se makrobiotički obroci prilagođavaju godišnjim dobima, ovaj predstavlja pravi zimsku okrepu. U pripremi je dobro i razmišljati o vremenu kuhanja, odnosno uskladiti da sve namirnice budu gotove u isto vrijeme obzirom na vrijeme potrebno za njihovu pripremu. Salatu od cikle primjerice možete početi pripremati već ujutro. Plodovi ionako moraju biti hladni za salatu, a time će se olakšati u proces kuhanja.

Iako makrobiotika propagira određeni stil života koji nije idealan izbor za svakoga, zbog svoje visoke vrijednosti ona može, u određenoj količini, biti integrirana u ostale prehrambene navike. Time ćete vašem tijelu učiniti uslugu, a nepce nagraditi festivalom okusa.

Autor:Petra Rajković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.