Evolucija jutarnjeg obroka: Tek je kapitalizam uzdigao doručak iznad ostalih obroka

Autor: dnevno.hr

Religijski običaj je Engleze natjerao na poznati doručak, prije početka korizme se moralo pojesti meso i jajaj i rezultat je bio 'hamandeggs'. Stručnjaci ističu kako se jaja sa šunkom u to vrijeme nisu jela ujutro.

Jedenje doručka daje nam koncentraciju, energiju i snagu za radni dan, no drevni Rimljani nisu imali tu naviku. Nutricionistica Caroline Yeldham ističe kako su jeli samo oko podnova, smatrali su to 'zdravom navikom', a više obroka dnevno je bila 'proždrljivost'. Ovog obrazca su se stanovnici na području bivšeg Rimskog carstva držali još stoljećima.

U srednjem vijeku na prehrembane navike je utjecao svečenićki i manastirski način prehrane, ništa se nije jelo prije jutarnje mise, meso se jelo samo pola dana u godini. Smatra se kako je riječ 'breakfast' ušla u engleski riječnik u to vrijeme i značila 'prekini noć brzo'.

Religijski običaj je Engleze natjerao na poznati doručak, prije početka korizme se moralo pojesti meso i jajaj i rezultat je bio 'hamandeggs'. Stručnjaci ističu kako se jaja sa šunkom u to vrijeme nisu jela ujutro.

Kuharica Clarissa Dickson Wright vjeruje kako je doručak uveo Charles II., kava, čaj i jela poput razmućenih jaja počeli su se pojavljivati na stolu dvorske gospode. Do 1740. tu praksu su uvele i imućne obitelji.

U 20. stoljeću aristokratski krugovi su doručak doveli do dekadencije, do 24 jela bila su servirana za doručak.

Industrijska revolucija sredinom 20 stoljeća ustalila je radno vrijeme, radnici su morali jesti ujutro kako bi mogli izdržati radni dan.

Na prijelasku u 20. stoljeće amerikanac John Harvey Kellogg napravio je 'revoluciju doručka', slučajno mu je ostalo kuhanog kukuruza bez okusa, obradi ga je kladivom, ispekao i nedugo zatim patentirao prve kukuruzne pahuljice. Danas je to milijunska industrija.




Godina 1920-30-ih svjetske vlade promiću doručak kao najvažniji dnevni obrok, 50-ih počinju se pojavljivati američki tosteri, narezani kruh, instant kava i zašećerene žitarice.

'Brunch' je nastao iz britanskih lovačkih klubova, nakon subotnje zabava u nedjelju jeo se ovaj obrok. Ubrzo postaje popularan u SAD-u, 30-ih su ga jele filmske zvijezde, nakon čega postaje sve uvriježeniji među stanovništvom.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.