Shutterstock

Evo kako se radi prava talijanska panna cotta! Napravit ćete savšen desert, bolji nego u slastičarnici!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Panna cotta je talijanska slastica koja je nastala u sjevernoj pokrajini Pijemontu i brzo se proširila cijelim Apeninskim poluotokom, a ubrzo je osvojila cijeli svijet. Od sada ju i vi možete napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 6 listića želatine
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica zaleđenih malina (ili drugog voća po želji)
  • 1/2 čaše šećera
  • 1 žlica vode

Priprema:

Stavite listiće želatine u posudu s hladnom vodom i potopite na nekoliko minuta.

Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac pa dodajte šećer i ekstrakt vanilije.

Stavite lonac na vatru i zagrijavajte uz neprestano miješanje. Prije no što provri, sklonite sa štednjaka.

Izvadite želatinu iz vode, procijedite je pa dodajte u skuhanu mješavinu te umiješajte dok se skroz ne rastopi.




Prelijte smjesu u čaše pa stavite u hladnjak da se stegne. Kada je desert čvrst, možete ga prevrnuti iz posude izravno na tanjur. Ako ga ne možete izvaditi, nakratko potopite posudu u toplu vodu.

Za preljev od maline stavite ih u blender i usitnite. Procijedite masu pa joj dodajte šećer i žlicu vode. Stavite da se kuha na srednjoj temperaturi. Kada provri, miješajte dok se šećer ne rastopi pa sklonite s vatre. Ohladite i prelijte preko kolača.

U slast!




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.