fbpx
Foto: Depositphotos

ČUDESNA MAKOVNJAČA: Donosimo recept s idealnim omjerima – ni previše maka, ni previše tijesta!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Za makovnjaču postoje razni recepti, zbog čega je ponekad teško pronaći ”onaj pravi”. Kako ne bi imali previše maka, ali ni previše tijesta, isprobajte ovaj sjajan recept s idealnim omjerima i oduševite ukućane ili goste!

Sastojci za tijesto:

400 g brašna
1 di-go kvasac ili 30 g svježeg
200-250 ml mlakog mlijeka
na vrh noža soli
80 g šećera
2 žumanjka
1 ribana korica limuna
80 g maslaca


Sastojci za nadjev:

400 g mljevenog maka
150 g šećera
300-400 ml mlijeka
1 žlica maslaca
1 vanilin šećer
60 g grožđica po želji

Priprema:

Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i brašna. Ostavite da se diže na toplom. Brašnu dodajte šećer, žumanjke, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesite s mlakim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Tijesto dobro izradite rukom, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu pa podijelite na tri jednaka dijela. Svaki razvaljajte u pravokutnik otprilike 33 x 30 cm, ne pretanko, jer će se nadjev teško mazati. Premažite trećinom nadjeva i po želji pospite grožđicama prethodno kratko namočenima u vreloj vodi, ocijeđenima i posušenima, i zarolajte. Pri rolanju četkicom skidajte brašno pa prebacite štruce u namazan lim za pečenje (37 x 22 cm). Premažite bočno uljem ili otopljenim maslacem da se ne zalijepe i ostavite pokriveno na toplom da se dižu. Kad su štruce lijepo narasle, premažite ih po vrhu uljem ili otopljenim maslacem ili razmućenim bjelanjkom, stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite oko 45 minuta. Ako makovnjača naglo dobiva boju, pokrijte je papirom za pečenje. Po želji toplu makovnjaču pospite šećerom u prahu. Kad se ohladi, svaku makovnjaču umotajte u prozirnu foliju da se ne suši.
Za nadjev pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom pa dodajte maslac. Dobro izmiješajte i ohladite. Počnite sa 300 ml mlijeka i dodajte po potrebi još dok nadjev ne postane kao gusta krema. Ne smije biti mrvičast.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.