Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Belgijska pivovara koristi puni mjesec da bi proizvela pivo dostojno bogova
Ovaj dragulj će vas potaknuti da odete u najbližu pivnicu, trgovinu ili lokal koji drži belgijsku pivu i popijete bar gutljaj tog rajskog nektara bogova, razmišljajući o Paix Dieu, pivi koja je varena na mjesečevoj svjetlosti.
U Peruwelzu, malenom gradiću na jugu Belgije, mala obiteljska pivnica je proizvela prvo pivo vareno na svjetlosti punog ekvinocijskog mjeseca. Nagađa se da puni jesenski mjesec ima magičnih ili mističnih moći, no ovo je prvi put da se koristi kao katalizator pri pravljenju pive.
– Izveli smo nekoliko testova i primijetili da je fermentacija žešća, aktivnija. Konačni je proizvod bio potpuno drukčiji, jači, s okusom koji je trajao još dulje u ustima – rekao je Roger Caulier, vlasnik pivnice koja je s radom počela još 1930. godine.
Puni mjesec ubrzava proces fermentacije, te ga skraćuje za dva dana, tako da pivo fermentira pet dana. To, prema poznavateljima, daje onaj posebni udarac pivu bez da dodaje gorčinu.
Paix Dieu, varena na mjesečini, ima 10 posto alkohola, što je uobičajeno u Belgiji, no malo jače za naše standarde. Unatoč tome, vrlo je pitko, kažu sretnici koji su ga kušali. Bit će proizvedeno u ‘nakladi’ od 12,000 boca.
Ideju je Caulier, piše Reuters, dobio od prijatelja vinara u Alsaceu u istočnoj Francuskoj, koji je sva svoja vina svojevremeno planirao proizvoditi po mjesečevom kalendaru. Nakon nešto eksperimentiranja, Caulier je došao do devet koraka kojima se dolazi do Paix Dieua, a jedan od kojih je i dvotjedna fermentacija u boci.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava