FoMu

BAKINE LANGOŠICE: Evo kako se peku omiljene slavonske lepinje

Autor: ZG/Dnevno.hr

Langošice su popularne slavonske lepinje koje su izvana hrskave, a iznutra sočne. Omiljena su ulična hrana i zimsko jelo koje pruža energiju, a poznata je i kao lijek protiv mamurluka.

Sastojci za lepinje:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 2,5 dl vode
  • 40 g kvasca
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice šećera
  • 1 jaje

Sastojci za premaz:

  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 3 češnja češnjaka
  • 150 g sira (npr. gaude)

Priprema:

U malo toplog mlijeka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.

U brašno dodajte sol, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mlijeko i vode toliko da tijesto bude glatko i ljepljivo. Prekriveno tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu.

Tijesto lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte češnjakom, a u sredinu stavite vrhnje i naribani sir.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.