fbpx

Ako ste ljubitelj dobre SARME, teško da ćete moći odoljeti ovom receptu!

Autor: I. M.

Uz ovu prilično kaloričnu sarmu možete poslužiti rižu ili palentu, a nikako nemojte zaboravit počastiti se i čašom vina.

Malo je onih koji ne vole klasičnu sarmu, onu dobro nam znanu s kiselim kupusom i mljevenim mesom. No, ako ste ljubitelj ovog dobro nam znanog jela koje se na jelovnicima mnogih Hrvata može pronaći za sve moguće prigode, kušajte i ovu manje tradicionalnu, nećete se razočarati.

Potrebno vam je:

– 600 grama blitve
– 400 grama šampinjona (za bolji ukus kombinirajte ih s vrganjima)
– 200 grama nekog slanog sira te 100 grama tvrdog sira (Paški, Livanjski)
– panceta, pršut ili šunka
– 2 glavice luka
– jaje
– peršin, sol, papar, češnjak i crvena paprika
– jedno vrhnje
– jedna konzerva koncentrata rajčice


Blitvu je potrebno očistiti i nekoliko minuta prokuhati u vreloj vodi. Potom ju stavite u posudu i rashladite, čim drugim nego hladnom vodom. Sljedeći korak je rezanje luka i češnjaka. Kada ste to učinili, lagano ga prepržite na zagrijanom ulju, a kada već radite sarmu, poslužiti može i dobra, stara svinjska mast. Luku dodajte gljive i nekoliko listova blitve koju ste također usitnili. Potom ubacite i začine i ostavite da se vaše punjenje za sarmu krčka još 10-ak minuta na laganoj vatri, a pred kraj u smjesu ubacite i pancetu, pršut ili šunku, ovisno o tome što vam je draže i dostupnije. Kada je smjesa gotova prohladite je, a u međuvremenu zamutite sir i jaja te ih dodajte smjesi.

Sada je na redu motanje sarme. Dva lista blitve stavite jedan na drugi, punite ga smjesom i motajte te ih stavljajte u posudu u kojoj ćete peći vašu sarmu. Da, dobro ste pročitali, ova sarma se peče! Kada ste sve posložili, smjesu prelijte vrhnjem i koncentratom rajčice, naribajte sir i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Uz ovu prilično kaloričnu sarmu možete poslužiti rižu ili palentu, a nikako nemojte zaboravit počastiti se i čašom vina.

Autor:I. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.