Kruh od kestena: Kulinarski užitak jeseni

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Kruh od kestena možda niste nikada probali, stoga je sada idealno vrijeme da kušate divan, mirisan kruh od najpopularnijeg ploda jeseni!

Sastojci:

350-400 g svježih kestena ili 300 g brašna od kestena
200 g pšeničnog brašna
1 žličica soli
1 žlica maslaca ili maslinova ulja
1 vrećica suhog kvasca (oko 7 g)
300 ml tople vode

Priprema:

Ako radite brašno od svježih kestena, operite kestene i zarežite ih na vrhu u "X". Stavite ih u veliki lonac i prelijte ih hladnom vodom. Kuhajte kestene dok ne omekšaju, što obično traje oko 15-20 minuta. Nakon kuhanja, ocijedite vodu i prebacite kuhane kestene u zdjelu hladne vode. To će olakšati guljenje kože. Ogulite ih dok su još topli. Osušite oguljene kestene i stavite ih na lim za pečenje. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta. Nakon pečenja, sameljite ih u brašno koristeći blender, mlin za kavu ili poseban mlin za orašaste plodove.
Pomiješajte suhi kvasac s toplom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne postane pjenast. Dodajte brašno od kestena, pšenično brašno, sol i maslac ili ulje u zdjelu s kvascem. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Dodajte više brašna ako je potrebno kako biste dobili konzistenciju koja se ne lijepi za ruke. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da udvostruči svoj volumen, obično oko 1-2 sata. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Oblikujte kruh i stavite ga u lim za pečenje. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta ili dok ne postane lijepe zlatnosmeđe boje. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja i posluživanja.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.