fbpx
Pixabay

Koliko se gljiva i ostalih šumskih plodova smije donijeti iz šume?

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Jesen je doba kada se češće odlazi u šumu u potragu za gljivama, vrganjima i ostalim šumskim plodovima.

No, znate li koliko tih plodova smijete ubrati i odnijeti svom domu?

Prethodnih godina se dozvola za sakupljanje šumskih plodova morala plaćati, ali došlo je do zakonskih izmjena pa je to ukinuto. Dozvolu Hrvatske šume na zahtjev izdaju besplatno, a vrijedi do kraja kalendarske godine, piše portal Danica.hr.


Ipak, treba razjasniti da se ta potvrda dobiva samo ako se gljive i šumski plodovi sakupljaju za osobne potrebe. Komercijalno sakupljanje u državnim šumama regulira se ugovorom s Hrvatskim šumama i plaćanjem naknade.

Nemojte se hvaliti fotografijama ubranih plodova na društvenim mrežama

Koliko se, dakle, čega smije sakupljati prilikom jednog dnevnog odlaska u šumu? Gljiva se može prikupiti do tri kilograma, neovisno o vrsti, stoga se na društvenim mrežama nemojte hvaliti s fotografijama kilogramima gljiva koje ste ubrali u šumi jer biste za to mogli platiti “masnu” kaznu.

Izuzetak su tartufi kojih se može prikupiti samo 100 grama dnevno bez plaćanja naknade. Za veće količine morate platiti posebnu dozvolu koja nije jeftina.

Za gljive vrijede stroga pravila. Jedno od njih kaže da se na staništu mora netaknutom ostaviti najmanje trećina zatečenih gljiva. Ako ste, dakle, na jednome mjestu zatekli tri vrganja, jednog morate ostaviti, a ako ste ih zatekli šest – barem dva moraju preživjeti.

Osim toga, nikako nije dopušteno sakupljati tek iznikla i vrlo mlada plodišta. Prema pravilniku, sakupljaju se samonikle nadzemne gljive čiji promjeri plodišta, primjerice, nisu manji od četiri centimetra za prave vrganje ili tri centimetra za rujnice.
Pravila i za lov na životinje

Doba je kestena, a njih se može sakupiti do 10 kilograma dnevno. Isto vrijedi i za druge plodove biljaka – kupine, maline, šumske jagode i žireve. Lišajeva se može uzeti do 100 grama, a listova i cvjetova (za čajeve i drugo) do kilogram dnevno.

A što je sa životinjskim svijetom? I tu su dnevne količine strogo propisane. Tako se rakova može naloviti do dva kilograma dnevno, a kopnenih puževa do kilogram.
Morskih ježinaca može se izroniti do deset komada i pritom se ne smiju koristiti pomagala prilikom ronjenja. Pijavica je dopušteno iz prirode uzeti do 20 jedinki, a žaba do kilogram dnevno.

Za žabe pak vrijede posebna ograničenja vezana uz vrste i njihovu veličinu, što je sve točno propisano pravilnicima i uredbama.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.