foto:screenshot

KOLAČ ZA SVE GENERACIJE! Super kremasta i mirisna pita koju radimo vikendom za sebe i najmilije!

Autor: T.Š.

Julka, Juliška, Juli pita, Julka šnite nazivi su pod kojima pamtimo ovaj super kolač – jedan od onih kolač koje radimo vikend kad želimo nešto slatko za sebe i svoje najmilije kad ih baš želimo razveseliti!

Kolač ima finu blagu kremu koja je sjajno slaže uz mekani biskvit, a miriše zbilja neodoljivo! Doslovno rijetko tko može stati samo na “jednoj šniti”. Kako nam dolazi vikend, tako vam unaprijed donosimo sjajan recept (na internetu ćete naći brojne verzije i one “modernije” modificirane). Mi se ipak volimo držati onih starih dobro provjerenih recepata koji se prenose s generaciju na generaciju!

Sastojci

1. FIL – BISKVIT

20 dkg šećera
6 žumanjka
15 dkg naribane čokolade
15 dkg mljevenih oraha
6 bjelanjaka

2. FIL – KREMA

6 dcl mlijeka
3 žlice oštrog brašna
3 žlice gustina
25 dkg margarina
10 dkg maslaca
25 dkg šećera u prahu
2 šećer vanilije
1 korica limuna




LISNATO TIJESTO – pakiranje
1 pakovanje lisnatog tijesta

Priprema

Oba lista lisnatog tijesta ispecite na obrnutoj strani lima. Dobro izmiksajte  žumanjak sa šećerom ( miksajte dok ne osjetite da se šećer otopio), zatim dodajte naribanu čokoladu, mljevene orahe i na kraju snijeg od bjelanjaka( snijeg je dovoljno izmiksan kad “stoji” i ne pomiče se iz posude u kojo ste istukli bjelanjke. Oprezno nagnite posudu radi provjere) . Sve izlijte u pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.




Pečeni biskvit izvadite i ohladite.

U šest decilitara mlijeka skuhajte izmiješano brašno i gustin s otprilike pola decilitra mlijeka (dok se mlijeko kuha sa brašnom i gustinom miješajte mikserom, tako neće ostati grudice brašna). Kad se to skoro skroz ohladi dodajte pjenasto umućen margarin, maslac, vanilin šećer, koricu limuna i šećer u prahu.

Slažite lisnato tijesto, pola bijele kreme, smeđi biskvit, druga polovica bijele kreme, lisnato tijesto. Po vrhu pospite šećerom u prahu

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.