Kineska umjetnost – ‘Zanesenost slikanja tušem’

Autor: Dnevno/M.T.

U sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u petak, 23. kolovoza 2019., otvara se izložba Kineske nacionalne akademije likovnih umjetnosti – ‘Zanesenost slikanja tušem’ / ‘Enthusiasm for Ink Wash Painting’, koja će biti postavljena do 22. rujna ove godine.

U okviru Godine kulture i turizma između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine putujuća izložba pod nazivom Zanesenost slikanja tušem / Enthusiasm for Ink Wash Painting namijenjena je domaćoj i šarolikoj međunarodnoj publici u Dubrovniku koja će se ovim putem upoznati sa stoljetnom kineskom tradicijom tušem te interpretacijom ove tehnike od strane suvremenih umjetnika.

Ovo je također jedinstvena prigoda da se predstave umjetnici i istraživači, ujedno i umjetnički tim ove izložbe, s cijenjene Kineske akademije likovnih umjetnosti iz Pekinga, čiji će se radovi postaviti u glavnu zgradu Umjetničke galerije Dubrovnik.

Prikazani radovi u tehnici tuša pod izravnim su utjecajem stroge kineske tradicije slikanja tušem, ali ovog puta svedeni u kontekst današnje globalizacije. Izložbom se nastoji prikazati kako slikanje tušem, kao jedinstveni oblik kineske slikarske tradicije, ide ukorak s vremenom, predstavljaći teme današnjeg svakodnevnog života, istražujući duhovne kušnje suvremenog društva te pružajući prostor važnoj ulozi umjetnosti u razvoju ljudske civilizacije.

Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.