Foto: Pixabay, Ilustracija

KAKO ŽIVOTINJE LJUBE: Upoznajte zbog čega nam je iznimno važan ljubavni život šišmiša

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Općina Fužine, romantična gorska rivijera, i ovog će vam vikenda pružiti jedan sasvim drugačiji doživljaj jer ćete upoznati kako životinje ljube i zašto je njihov ljubavni život važan u očuvanju biološke raznolikosti.

Drugi vikend u veljači, mističnom mjesecu ljubavi, kada su dani dulji, a vrijeme prevrtljivo odvažite se na inspirativne šetnje nadzemnim i podzemnim svijetom fužinarskog kraja tijekom kojih ćete doživjeti gotovo katarzično iskustvo.

U čuvenoj špilji Vrelo, podzemnoj kraljici, koja je dostupna roditeljima s dječjim kolicima i osobama u invalidskim kolicima, upoznajte zbog čega nam je iznimno važan ljubavni život šišmiša, pokazatelja zdravih i otpornih ekosustava i čistog okoliša. Naime, šišmiši su iznimno važni u oprašivanju i rasprostranjivanju sjemenki te su neizostavni u kontroli štetnika u poljoprivredi i šumarstvu. Nisu slijepi, ne zapleću se u kosu, a nisu ni vampiri. Kako ljube doznajte tijekom organiziranih obilazaka.

Posebno za ovaj vikend uoči Valentinova Ured za turizam Općine Fužine osigurao je svim zaljubljenima prigodan termin obilaska špilje Vrelo po promotivnoj cijeni. Ljubavni obilazak špilje Vrelo na rasporedu je u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače u 13 sati, a broj mjesta je ograničen. Ovaj poseban ljubavni obilazak rezerviran je za sve zaljubljene parove, a ljubav je srž života na što nas podsjećaju i stihovi naše najistaknutije hrvatske pjesnikinje Vesne Parun koja kaže: Ako je život rijeka što teče, ljubav je zlato nataloženo. Ona ga u svom koritu njiše. A zlato raste.

Foto: Promo

Tko su obiteljski tipovi u životinjskom carstvu? Tko je šumski Sultan – kralj harema? Zar dabrica zaista nema ljubavnika? Koje se to životinje svake godine udvaraju jedne drugoj da bi učvrstile vezu? Koji to mali ptić brine o više gnijezda i ženki odjednom? Što se dogodi kada skupina ženki iskoristi jednog jedinog mužjaka? Samo su neka pitanja na koja ćete dobiti odgovor tijekom tematske šetnje Drugačije Valentinovo“ koju organizira poznata gorska lisica, stručni vodiči agencije Lynx and Fox. Tematska šetnja na rasporedu je u subotu, 11. veljače s početkom u 10 sati, a održat će se na Preradovićevom vrhu i dva jezera.

Foto: Promo

Ekipa iz Lynx and Fox odvest će vas u šetnju, laganog uspona na Preradovićev vrh koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i ljepotom, a pogled na Fužine i labuđe goransko jezero Bajer iz potpuno druge perspektive razgalit će vam dušu. Za one malo aktivnije bit će organiziran dodatan krug ugodne šetnje uz još jedno očaravajuće jezero fužinarskog kraja, Lepenicu. Svi šetači ove tematske šetnje imat će mogućnost obići i špilju Vrelo uz promotivnu cijenu ulaznice. Tijekom obilaska šetači će biti
podijeljeni u dva tima, Team Lynx za obitelji s djecom starijom od četiri godine koja samostalno hodaju i mogu lagano pratiti grupu uz redovite pauze, te Team Fox za sve odrasle osobe i obitelji sa starijom djecom koja se u potpunosti kreću u tempu odraslih.

Foto: Meri Kapetanovic
Foto: Promo

Dakako, i tijekom ovog vikenda moći ćete bez rezerve izraziti svoju ljubav prema gastronomiji, a lokalni ugostitelji sa svojim gorskim delicijama pobrinut će se da vam svaka stanica u tijelu bude prožeta ljubavlju. Utiske ćete moći zabilježiti i u vidu selfija, ali daleko najvažniji i najživotniji su oni koji dugo stoluju u vašem biću, a takvih će biti pregršt. Detaljne informacije o sadržajima, svim terminima organiziranih obilazaka špilje Vrelo i mogućnostima boravka u općini Fužine potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine @tfuzine.




Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.