Foto: Ilustracija/Pixabay

Kako se najbolje opustiti i riješiti stresa: Evo za kojom metodom mladi Hrvati više posežu

Autor: Dnevno.hr/F. P.

U današnje užurbano doba sve više ljudi dobro je upoznato sa iznimnim količinama stresa. Bilo to od posla ili od raznih ‘sitnica’ u privatnom životu, svima ponekad treba način za smanjenje tog stresa kako bismo se lakše nosili sa daljnjim izazovima.

Jedna od najpoznatijih metoda koja je posljednjih godina postala sve popularnija među mladima jest joga. Ova drevna praksa koja potiče fizičku, mentalnu i duhovnu ravnotežu, doživjela je i svojevrsnu modernizaciju kako bi bila više ukorak s današnjim načinom života.

Foto: Ilustracija/Pixabay

No što o svemu kažu mladi – vjeruju li više tehnikama poput joge ili pak tradicionalnim metodama liječenja poput ‘babine koprive’?


‘Baka je imala rješenje za sve’

“Počela sam s jogom prije dvije godine,” kaže studentica Ana, prenosi Index. “Bila sam pod velikim pritiskom na fakultetu i osjećala sam se izgubljeno. Joga mi je pomogla da pronađem svoj mir i da bolje upravljam svojim vremenom i stresom”.

U Hrvatskoj je poznato da su naše bake koristile razne biljke za liječenje raznih tegoba. Jedna od najpoznatijih je ‘babina kopriva’ koja se koristi za liječenje raznih kožnih bolesti, ali i za poboljšanje općeg stanja organizma.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Ivan, mladi splitski poduzetnik, kaže kako je njegova baka imala rješenje za sve, no da mu je teško povjerovati kako bi se sa stresom bolje nosio koristeći koprivu nego jogu ili meditaciju. Studentica Kristina smatra da se pak ne moramo ograničiti na samo jednu metodu. “Ja vjerujem podjednako u jedno i drugo i mislim da jedno ne bi trebalo isključivati drugo. Mislim da se u svemu najbolji rezultati postižu kombinacijom,” rekla je.

Joga ipak malo prevladava

Čini se da mladi ipak više posežu za jogom negoli koprivom u borbi sa stresom. No to ne znači da tradicije ne vrijede i da bismo ih trebali zaboraviti. Jednog dana možda će doći vrijeme kada će postojati balans i dobra kombinacija drevne mudrosti joge s mudrošću ‘naših starih’.

Bitno je upamtiti kako svatko ima svoj jedinstveni put do pronalaska unutarnje ravnoteže. Bilo da se radi o jogi, koprivinom čaju ili nekoj kombinaciji oboje, važno je naći ono što najbolje odgovara individualnim potrebama. Jer jedno je zajedničko – svi traže mir, ravnotežu i sreću u ovom užurbanom modernom svijetu.
Autor:Dnevno.hr/F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.