Foto: Unsplash

Kako je mačak Max postao profesor: Omiljeni stanovnik kampusa dobio prestižnu diplomu

Autor: B. D.

Sveučilišta imaju pravo izdati počasne diplome osobama koje su posebno doprinjele reputaciji institucije ili na neki način ostvarile značajan napredak u području kojim se institucija bavi. Tako je na primjer nakon Domovinskog rata Sveučilište u Zagrebu izdalo počasne diplome za pojedince koji su kroz znanost utjecali na hrvatsku prepoznatljivost u svijetu.

Međutim doista je neobično da akademska institucija počasnu diplomu izda jednom mačku. Naime, kako piše Guardian, upravo to se dogodilo u SAD-u kad je Državno sveučilište u Vermontu uručilo počasnu diplomu mačku Maxu koji živi na fakultetskom kampusu. Mačak je dobio diplomu iz područja “litter-ature“, što je igra riječi jer na engleskom riječ litter znači mačje leglo, a riječ literature znači književnost.

Osim što je jako simpatičan i umiljat, mačak je i važan član kampusa jer lovi miševe. Max ipak neće sudjelovati na promociji studenata koja se danas održava, ali je uprava Sveučilišta rekla da će diplomu uručiti njegovoj vlasnici.

Foto: Unsplash

Studenti ga obožavaju

Max je nekoć bio mačka lutalica u gradiću Fair Havenu. Udomila ga je Ashley Dow iz Castletona i s njom živi sad već pet godina. Njen dom nalazi se u blizini kampusa do kojeg Max gotovo svakodnevno luta. Max je naviknut na studente koji ga ponekad i nose u torbama, redovno ga slikaju i koriste za emocionalnu pomoć.

Ogroman vepar u Zagrebu zapanjio građane, osvanula nova snimka: ‘Čudno se ponaša’

U nekoliko navrata Maxa su napale mačke lutalice, ali osoblje kampusa trudi ga se zaštititi. Također njegova vlasnica je zatražila da ga se vrati do njene kuće ako primijete da izbiva nakon 17 sati.
“Studenti su ga doista vratili kući. Neki studenti imaju i moj broj pa mi javljaju gdje je i da je dobro”, rekla je njegova vlasnica za Vermont Public. Jednom prilikom Max je nestao na duže vrijeme pa su mu studenti u znak sjećanja napravili memorijal. “Imao je svijeće i uokvirenu sliku Maxa”, prisjeća se Maxova vlasnica. “Prilično je zanimljivo biti Maxova mama”, simpatično je zaključila.

 
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.