Foto: Nikola Vilic / CROPIX

‘KAKAV SEKSISTIČKI PROLJEV’ Ovo se Mirjani Hrgi neće svidjeti, stala im je na žulj: ‘Zavist je gadna stvar!’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Na Facebook stranici “Seksizam naš svagdašnji” koji svakodnevno pruža primjere seksizma koji se pojavljuju brojnim segmentima društva osvanula je kritika bivšoj novinarki Mirjani Hrgi, a reagirao je i GONG.

“Kakav seksistički proljev. Mirjana Hrga”, stoji kratko uz prikaz Hrgine kritike upućene Sunčani Roksandić, profesorici Pravnog fakulteta i to zbog njenog izgleda. Objava je odmah pokrenula lavinu komentara i brojnih kritika na Hrgin račun, a neki su ju prozvali i za način na koji piše svoje objave.

“Pored tog jala koji prsti iz nje, mogla bi i pripaziti da, kad nekoga proziva oko ispravnog korištenja hrvatskog jezika, i sebi refresha znanje istog”, “Zavist je gadna stvar”, “Isuse koji jad”, “Dajte ženi nekog posla više….izbija joj gorčina kroz svaku poru…”, “Proziva ju zbog “no, međutim”, a ne zna da se osmijeh piše s ije”, “Pritom, a ne pri tom”, “Jadna, plitka i površna”, samo su neki od komentara.

“Nemala doza seksističkih stereotipa”

Nestranačka udruga građana Gong okarakterizirala je Hrgin istup kao najniži oblik diskreditacije.

“Vjerujemo da ovaj, najniži oblik diskreditacije, neće proći bez osude u hrvatskoj javnosti. Imamo o čemu razgovarati, i srećom, imamo i sugovornice koje su itekako pozvane govoriti.

Gong osuđuje neumjesan komentar nekadašnje novinarke Mirjane Hrge, nemalu dozu seksističkih stereotipa kojima je napala Sunčanu Roksandić, profesoricu Pravnog fakulteta i vijećnicu Gonga. Gong se uvijek bori protiv osobne diskreditacije i podržava stručnu i argumentiranu javnu raspravu.




Pozivamo medije da se u ovakvim situacijama očitog ad hominem napada jasno odrede protiv promocije svakog oblika seksizma i mizoginije”, poručuju.

Podsjetimo, Hrga se obrušila na gošću večernjeg Dnevnika, koja je bila pozvana govoriti o preprodaji Agrokora, o čemu se posljednjih dana intenzivno piše u medijima.




“Silno me iznervirala u Dnevniku jedne televizije profesorica Pravnog fakulteta, pozvana valjda da pokuša pomoći raspetljavanju atraktivne (pre)prodaje nekadašnjeg Agrokora Ivice Todorića”, započela je Hrga objavu i odmah se prebacila na izgled dotične: “Friška frizura, pedantna šminka, pritom neočekivano jaka za informativni program i zadanu temu, a početak intervjua s rukama u džepovima pomno izabranog kombinezona. Slika koja više pristaje zabavnom programu”.

Hrga je, kako tvrdi, u gošći odmah prepoznala “pozera” i zamjerila što joj je važnije kako izgleda, nego što i kako govori. Nije krila ni čuđenje što predaje studentima: “Naravno, ne moraš biti masne kose, s podočnjacima i otrcanim sakoom, ali ovo… Nova generacija profesora.”

Nakon što se prisjetila svoje profesorice, koja je upravo nosila stari sako, oplela je po Hrvatima i dala svima lekciju o kapitalizmu.

“Hrvati nikako da shvate da ne možeš u kapitalizam tako da ostaviš stare navike. Tržište je igra za sebe, ne poznaje nacionalnosti. Država se tu i tamo može uplesti, ali moraš se sam pobrinuti za sebe”, u ljutitom će tonu Hrga, kojoj je sasvim jasno da u Hrvatskoj svi rado kupuju, s obzirom da smo zemlja s četiri godišnja doba.

“Todorić im nije valjao, evo im u trećoj rundi Arapina (ili koga god već). Možda je frajer samo paravan, možda stvarno kupuje ono što bi svatko normalan poželio imati, možda ekipa s Bliskog Istoka pametno širi svoj politički utjecaj bez tenkova, samo s parama”, nastavila je sa svojim viđenjem aktualnih zbivanja u Hrvatskoj pa se dotakla i zdravstva: “Tako će doci i dan kada će objaviti da vaše zdravstveno pokriva tek toliko da vas skrpaju u hitnoj, a za ostalo – mjesečno jedne skupe cipele manje, i stariji mobitel nije los, kvadrat stana manje. Te će pare ići za zdravlje.”

Za kraj se opet vratila na gošću i zaključila: “Možemo se farbati. Još malo odgađati. Napucani pojavljivati na televiziji, ali ne koristi.
Nova vremena nose nova pravila, a spašeni će, čini se, biti ‘zaostali’, s komadom zemlje i par kokoši.”

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.