Foto: Barbara Šarič/ CROPIX

Jugoslavija ju je voljela, ali ne više od DDR-a: ‘Živjela je njemački san, svi su htjeli kćer kao što je ona’

Autor: Barbara Grgić

Poznata hrvatsko-makedonska pjevačica Ljupka Dimitrovska preminula je na današnji dan prije sedam godina, nakon kratke i teške bolesti u 71. godini života. Ljupka je bila velikanka glazbe i šlagera, a svoj vrhunac popularnosti dosegla je 70-ih i 80-ih godina.

Uz supruga žarila i palila Jugoslavijom

Ljupka Dimitrovska Kalogjera rođena je 1946. godine u Skopju. Bila je jedna od omiljenih pjevačica ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i šire, i supruga pokojnog skladatelja Nikice Kalogjere, inače brata drugog supruga Gabi Novak.


Svi znaju za veliku ljubav Gabi i Arsena, ali malo tko zna s kim je ona bila u braku prije Šibenčanina

Svoj je prvi album objavila 1975. godine, a slijedila je duga i uspješna karijera te brojni hitovi.

Veliku većinu njezinih hitova napisao joj je upravo suprug s kojim se vjenčala 1968. godine.

“Ćibu, ćiba”, “Ta tvoja barka mala”, “Ja ga hoću, a on mene neće”, “Godine nisu važne”, “Nema više ljubavi”, samo su neki od poznatih hitova nikad prežaljene Ljupke.

Sve su ‘klinke’ u DDR-u pjevale njen repertoar

Inače, velik dio svojih hitova ostvarila je u duetu s Ivicom Šerfezijem za kojeg je jednom prilikom rekla: “Bili smo vrlo slični glasovno i karakterno”, a dodala je i da godinama izbjegava medije jer joj je to previše stresno.
Upravo je kao izvođačica šlagera postigla najzapaženije uspjehe te osvojila brojne prestižne nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima. Kao umjetnica se afirmirala, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u inozemstvu: u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Grčkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama, a kolika je bila ta popularnost svjedoče i tekstovi koji su o njoj objavljivani u Yugopapiru.

“Dok su njihove pjevačice školovale svoje glasove (što je dobro za operete, mjuzikle, pa i šansone, ali ne za hitove) te se držale starih američkih pravila da moraju kao ‘zvijezde’ biti nedostupne, Ljupka Dimitrovska krenula je drugim putem – putem ‘antizvijezde’, kako mi to kažemo.

Svojim prirodnim glasom približila je svoj repertoar najširoj publici. Svakoj se djevojci učinilo da te pjesme može, bez ikakvih visokih muzičkih škola, i sama otpjevati (poznati fenomen “identifikacije” u estradnoj psihologiji).

Rezultat je bio da su sve “klinke” u DDR-u pjevale kompletan Ljupkin repertoar.
Ona je tada, sa svojih dvadesetak godina, onako krhka, sa svojim neiscrpnim mogućnostima komuniciranja ubrzo postala miljenica njemačke publike. Njihov muzikolog Gerd Halbach napisao je slijedeće: ‘Ljupka je ostvarila njemački san obitelji. Svatko bi htio da ima takvu kćerku'”, pisali su u Yugopapiru.

Dimitrovska je sudjelovala na Jugoviziji 1970. s pjesmom “Bay, bay” s kojom je osvojila 6. mjesto. Do svoje smrti, živjela je i radila u Zagrebu.

Ljupka Dimitrovska preminula u 71. godini

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.