fbpx
Foto: John Pavlish

‘JUGOSLAVENA’ PROMIJENILA U ‘HRVATA’! Prva dama u njujorškom muzeju uočila VELIKU GREŠKU: ‘Bilo im je neugodno’

Autor: Š. P.

Prva dama Sanja Musić Milanović ispričala je tjedniku Gloria detalje petodnevnog posjeta New Yorku, u kojem je bila pratnja svog supruga, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. U mnoštvu ispričanog, jedna dogodovština posebno plijeni pozornost – u jednom od najpoznatijih muzeja na svijetu, čuvenoj MoMA-i, uspjela je uvesti važnu promjenu.

Posjet je, piše Gloria, iskoristila kako bi obišla postav koji je od prošle godine bogatiji za nekoliko djela znamenitih hrvatskih umjetnika, Julija Knifera, Mladena Stilinovića i Sanje Iveković. Prva dama je usred razgledavanja primijetila da pored imena Julija Knifera stoji napis “jugoslavenski slikar”.

“Potom smo se spustili do drugog kata, gdje su djela Mladena Stilinovića i Sanje Iveković, uz koja je pisalo – hrvatski umjetnici. Pitala sam svog domaćina Jaya Levensona, direktora međunarodnog sektora MoMA-e, na temelju čega je Knifer potpisan kao Jugoslaven, a Stilinović i Iveković kao Hrvati. Moram priznati da im je bilo pomalo neugodno jer nisu imali pravi odgovor na to, no očito su ozbiljno shvatili moju primjedbu”, ispričala je prva dama i dodala kako u tom trenutku nije gajila nade da će slavni muzej doista i promijeniti pogrešni napis.

Pročitaj i ovo! JE LI PRVA DAMA NAŠA NAJBOLJA REKLAMA? Donosimo najjače modne kombinacije Sanje Musić Milanović!

Ipak, šest sati nakon njezina ispravka, izvršni odbor MoMA-e donio je odluku da se pored imena Julija Knifera promijeni ključna informacija. Odsad uz njegovo ime, zahvaljujući intervenciji Musić Milanović, piše – “hrvatski slikar”.

Nakon te izmjene, prvoj dami se zahvalila i umjetnikova kći Ana Knifer.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.