Foto: Guliver image

Jovanka Broz voljela je 30 godina starijeg, a zbog svojeg izbora umrla je u teškoj bijedi

Autor: I.D.

Jovanka Budisavljević Broz bila je prva dama Jugoslavije i žena bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, njihova veza i brak ostavili su dubok trag u povijesti Jugoslavije.

Kontroverzna dama svog doba

Jovanka se rodila 7. prosinca 1924. godine u selu Pećane u Hrvatskoj. Prije nego što se udala za Tita, radila je kao medicinska sestra u bolnici u Beogradu. Upoznala je Tita 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata, kada je bila članica partizanskog pokreta. Njihova veza brzo je prerasla u ljubav i 1952. godine su se vjenčali.


Foto: Guliver image

Jovanka je postala prva dama Jugoslavije, a njen brak s Titom bio je jedan od najpoznatijih političkih brakova toga vremena. Iako su prošli kroz mnoge izazove i turbulencije tijekom njihovog zajedničkog života, ostali su zajedno sve do Titove smrti 1980. godine. Nakon Titove smrti, Jovanka se povukla iz javnog života, a njezina sudbina postala je predmet raznih spekulacija i kontroverzi.

Titova najbolje čuvana tajna: Njegov miljenik otkrio nepoznat detalj iz diktatorovog života

Nakon višegodišnje povučenosti, Jovanka Broz preminula je 20. listopada 2013. godine u Beogradu, a tada je imala 88 godina. Njezina smrt ponovno je privukla pažnju medija i javnosti na njenu životnu priču i njen odnos s Titom. Iako su prošle desetljeća od njezine smrti, njezina i Titova ljubavna priča ostaje važan dio povijesti Jugoslavije i ostavlja dubok pečat u sjećanju mnogih.

Tito ju je osvojio ovim riječima…

Jovanka je svoje posljednje trenutke provela je izvan sjaja komunističke ere koju je možda, ali možda i ne, doživjela tijekom braka s Josipom Brozom Titom, prije nego što je došlo do raspada Jugoslavije neposredno nakon njegove smrti.

Smrt “prve drugarice”, čije haljine je šivala Žuži Jelinek (a frizuru joj je uređivala Ivanka Roksić), ponovno je aktualizirala jednu od najizvanrednijih ljubavnih priča na ovim prostorima – priču o Jovanki i Titu.

Foto: Guliver image

Naime, među Titom i Jovankom je postojala značajna dobna razlika; kada ju je zaprosio, Josip Broz je imao 60 godina, dok je Jovanka imala samo 28. Maršal je uspio osvojiti njezino srce ovim riječima: “Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama, i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću”.
Nježna strana Josipa Broza: Kuhao je i ugađao ovoj talijanskoj glumici, Jovanka je bila u sjeni

Njegove riječi očito su bile prave, jer je Jovanka, koja ga je već poznavala i surađivala s njim nekoliko godina, pristala na brak. Prvobitno je brak bio tajan, no uskoro je obznanjen javnosti. Nakon toga, Jovanku su obuzele brojne protokolarne obveze, susreti s drugim državničkim parovima, sudjelovanje u priredbama i proslavama te večere s tadašnjim holivudskim zvijezdama.

Jovanka se nije znala nositi s pritiskom ljubavne veze

Prema povjesničarima, odnos Tita i Jovanke u početku je bio obilježen teškoćama. Ona je bila znatno mlađa, on puno iskusniji te je još patio za bivšom ljubavi, a Jovanka se nije znala nositi ni s pritiskom veze s tako moćnim muškarcem.

Brzo je postalo očito da će Jovanka morati potisnuti svoje osobne osjećaje i snove ako želi ostati uz Tita. Nakon što su službeno postali par, Jovanka nikada više nije izlazila u javnost bez Tita i bila mu je neprestano na raspolaganju. Često je čekala u hodnicima ispred prostorija u kojima bi on imao sastanke, uvijek spremna da ga odmah posluži ako zatreba njenu prisutnost.
Foto: Guliver

Osim toga, mnogi su je, zbog ekstremne bliskosti s Titom, mrzili te su je nazivali sponzorušom, spletkaricom i ženom opsjednutom moći. Prema pričanjima povjesničara, razni su političari i Titovi suradnici željeli okrenuti njihovog vođu protiv Jovanke te su mu punili glavu pričama o tome da ga je ona izdala. To je narušilo odnos para te je tako Maršal napustio njihov zajednički dom. Živjeli su odvojeno od 1977. do njegove smrti 1980.

Kontroverzni redatelj bivše države: Tito ga je zabranio, a sada će njegov film biti emitiran u Zagrebu

Podsjetimo, Jovanka je imala važnu ulogu u mnogim povijesnim događajima, ostvarila je prijateljstva s istaknutim svjetskim političarima, osobito s Nehruom i Indirom Gandhi, a često joj se pripisuje ideja za osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Tri godine prije Titove smrti bila joj je zabranjena svaka mogućnost susreta s njim. Mjesec dana nakon njegove smrti, protiv nje je primijenjena prisila, pod prijetnjom oružjem izbačena je iz njihovog zajedničkog doma, gdje je živjela sve do tada.

Bila je smještena u svojevrsni kućni pritvor u staru vilu na Bulevaru mira, koja je bila u lošem stanju, prokišnjavala, bez grijanja, a lišena je osobnih dokumenata i zdravstvene iskaznice. Preminula je 2013. godine i pokopana je uz Tita u Kući cvijeća u Beogradu.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.