foto:RTL

Jeste li gledali popularan kulinarski show? Gledatelje užasnuo prizor ubijanja hlapova! ‘Ovo je okrutno i sramotno ubijanje’

Autor: Dnevno

Prijatelji životinja uputili su apel RTL televiziji nakon što su sudionici ove kulinarske emisije bili primorani ubiti hlapove prije jela. To je jako teško palo jednoj od natjecateljica, pjevačici Ivani Banfić koja je vegetarijanka i koja je odbila to učiniti. Prizor je zbilja bio neugodan i mnogi gledatelji, pa i oni koji jedu jastoge i hlapove, se slažu da su hlapovi zbilja mogli biti ubijeni ranije, a ne usred emisije.

“Potaknuti brojnim reakcijama zgroženih građana koji nam se javljaju, obraćamo vam se povodom sadržaja vaših emisija s temom pripreme hlapova gdje vam želimo snažno skrenuti pozornost na neprimjerenost i okrutnost ubijanja hlapova uživo u vašoj emisiji Tri, dva, jedan – kuhaj!”, piše u apelu udruge Prijatelji životinja, koji su uputili RTL televiziji zbog, kako kažu, ‘okrutnosti i neprimjerenosti ubijanja hlapova u emisiji.

Posebno su istaknuli činjenicu da hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok za razliku od drugih životinja, uključujući ljude, koje kad su izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav se privremeno gasi, a to predstavlja obrambeni mehanizam.

 Kako objašnjavaju u pismu, zoolozi su ranije otkrili da rakovi nemaju mogućnost podlijeganja šoku kada su izloženi okrutnim procedurama kao što su odsijecanje kliješta i kuhanju u kipućoj vodi.

“Kako to konkretno izgleda u praksi znanstvenici su objasnili ovako: potrebno je 35 – 40 sekunda da rak bude usmrćen kada ga se živog uroni u kipuću vodu, a kada ih se rasijeca ili raskomada, njihov živčani sustav ostaje živ i funkcionalan do čak sat vremena nakon komadanja”, naglasili su.

Zbog toga iz udruge smatraju da je vrlo važno osvijestiti ljude da priroda beskralježnjaka ne podrazumijeva odsutnost receptora boli.

Oštro su osudili ovu, kako kažu, ‘neetičnu praksu pripreme i rezanja živih hlapova, koju javnim emitiranjem podržavaju. Naglašavaju da je ovakvo ubijanje i mučenje životinja sramotno i etički nedopustivo.




“Molimo vas da promislite o činjenici da se u vašem studiju i uz vašu privolu odvija okrutno ubijanje, što za sobom neizostavno povlači promoviranje nasilja i desenzibilizaciju i bešćutnost gledatelja prema patnji životinja. Apsolutno je pogrešno veličati mučenje i ubijanje životinja i prikazivati ga kao kulturu prehrane”, poručili su te dodali da su ‘neugodno iznenađeni takvim prikazivanjem nasilja’.

“Vjerujemo da nam je zajednički interes promicanje suosjećanja prema životinjama, da ćete iz svojih programskih rješenja izbaciti i ubuduće potpuno izostaviti svaku promociju i praksu zlostavljanja te da ćete nastaviti s hvalevrijednim promicanjem nenasilja i važnosti zaštite životinja. Ostajemo na raspolaganju za sve dodatne informacije i suradnju u cilju osvještavanja javnosti o neprimjerenom i zlostavljačkom odnosu prema životinjama, kao i o potrebi njihove zaštite”, zaključili su u pismu.

Iz RTL-a su odgovorili na pismo udruge Prijatelja životinja:




“Tri, dva, jedan – kuhaj! već je osmu sezonu jedan od omiljenih TV formata, a sama emisija posvećena je pripremi uglavnom tradicionalne hrane što za područje Hrvatske znače i veliku konzumaciju mesa i ribe. Izražavamo žaljenje načinom na koji je prikazana priprema hlapa. Gledatelji do kraja sezone mogu uživati u pripremi recepata iz cijele zemlje.”

Bez obzira na objašnjenje RTL-a a uzevši u obzir osjećaje koje su ovi prizori izazvali kod gledatelja, bilo bi dobro da televizija još jednom razmotri da neke dijelove pripreme hrane, poput ubijanja živih bića, ne prikazuju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.