Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

JELENA VELJAČA PRESELILA U SRBIJU ‘Beograd je kao spoj Istanbula i New Yorka, ima vibru za razliku od Zagreba’

Autor: Dnevno

Veljača prelazak u Srbiju smatra borbom protiv hrvatskog nacionalizma.

Poznata i među gledateljima jako popularna scenaristica sapunica Jelena Veljača preselila se u Beograd i svojim je iskustvima odlučila počastiti brojne fanove diljem ‘regiona’.

Nakon što je prije par godina podijelila svoj strah od ‘hrvatskog domoljublja’ i srpsko podrijetlo, sad se odlučila pohvaliti time što će joj dijete cijeli život ‘mrkvu zvati šargarepom ili kruh hlebom’. Serija ‘Pogrešan čovjek’ nije rezultirala očekivanom gledanošću pa se intervju srpskom izdanju Glorije bazira na dodvoravanju možebitnoj publici. Zato najavljuje i da bi se po prvi puta mogla zaljubiti u Srbina. O Beogradu misli sve najbolje. Dapače, ne libi se pomalo i pretencioznih komentara. “Veoma mi se dopada. I prije preseljenja šest mjeseci sam, dok su trajale pripreme, svake nedjelje po nekoliko dana boravila u Beogradu, tako da mi grad nije predstavljao nepoznanicu. Jedna od mojih najboljih prijateljica se prije 11 godina preselila i udala ovdje, pa sam dolazila, ali to su prije bili turistički obilasci, išla sam u najbolje restorane, klubove, otkad imam dijete i u park. Sada sam još više impresionirana, jer Beograd, koji neminovno uspoređujem sa Zagrebom, ima ‘vajb’ koji meni odgovara. Volim kaos velikog grada, užurban ritam, buku, čak i to što je na neki način prljav, mislim metaforično. Beograd u ovom trenutku doživljavam kao spoj Istanbula i New Yorka.”.

Sama kuha, hranu kupuje u trgovini organskog voća i povrća, kćer redovno odvodi u vrtić. “Lena ima dvije godine i devet mjeseci i čini mi se, a i psihologija tako kaže, da joj je najbitnije da su mama i tata uz nju. Pošto se i njen tata preselio u Beograd, nije doživjela traumatičnu promjenu. U Zagrebu nije išla u vrtić, pa bi joj to svakako predstavljalo novinu. To što je srpski vrtić, nema veze, isti je jezik, razlikuju se izrazi. Snašla bi se bilo gdje jer djeca govore autentičnim, gotovo jezikom tela, kao spužve sve upijaju i Lena već koristi tipične beogradske izraze. Meni će za tako nešto biti potrebno šest mjeseci, ako se to uopće ikada desi. Mi odrasli imamo mikrojezik, mikrodiskurs, mikroizraze, a djeca ih tek stvaraju. Boravak u Beogradu Leni će mnogo dati. Možda će cijelog života mrkvu zvati šargarepom ili kruh hlebom, ali meni je to divno. Oduvijek sam željela da joj omogućim da kroz putovanja dobije širinu, koja je, vjerujem, ključna da se djeca kasnije pretvore u velikodušne osobe, građane svijeta, a ne uskogrude, nacionalistički obojene, frustrirane individue. Na beogradsku fazu Leninog života gledam kao na nešto što će je samo obogatiti.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.