Instagram

Jelena Veljača: ‘Kao da smo amazonke koje su si odrezale sisu’ ‘Hvala ti što predvodiš krdo’, poručile joj obožavateljice!

Autor: Iva Hanzen

Proizvođač uložaka Libresse je pokrenuo akciju #pričeiznutra kojom je pozvao sve žene da ispričaju svoje najintimnije priče vezane ne samo uz mjesečnicu, već i uistinu teške teme poput majčinstva, poroda, pobačaja, problema sa začećem ili pak problema s maternicom i vlastitim tijelom. Između ostalog Libresse se na ovaj način htio dotaknuti i endometrioze, bolesti o kojoj se malo priča, a koju prate izuzetni, neizdrživi bolovi. Iako s njom bore milijuni žena na svijetu,  mnogima od njih ona još uvijek nije dijagnosticirana. Ukratko riječ je o kroničnoj bolesti koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice.

Ove se bolne teme, ali i pobačaja, silnih neuspjelih pokušaja začeća, teških poroda, kao i seksualnog zlostavljanja , dotaknula i Jelena Veljača u jednom od svojih novijih statusa na Instagramu koji možete pročitati niže, a kojim je pokazala da itekeko podržava ovu inicijativu.

 

View this post on Instagram

 

kako ću van na izlazak s nekim tko mi se sviđa kad imam menstruaciju? hoće li mu to smetati? jel bolje da otkažem? smijem li mu reći na večeri, znači li to presumpciju seksa? a ako ne kažem, što ako mi dotakne gaćice i osjeti sramotni užas končića tampon? nešto kasnije, kad vas tetka njegove strine iz Švicarske pita OĆETE LI VI RADITI NEKU DICU, u grlu vam je knedla a u prostoru sakralne čakre, one između navalne i pubične kosti, vatra – jer tetka ne zna da već pokušavate, ali da ne ide, da si dajete injekcije koje sprječavaju vaše tijelo da odbaci plod, da pijete hormone koje vas pretvaraju u napuhnutu žablju verziju sebe koju mrzite, da su problemi s plodnošću vaš seks pretvorili u raspored i paniku, a vaš odnos u utrku s vremenom i ciklusima. tetka također ne zna da ste morali proći bolnu operaciju jer vas je maternica na momente toliko boljela da niste mogli hodati, misliti ni kuhati kavu prije njegovog posla: nisu nas naučili u školi što je entrometrioza, ali jesu kako vaditi sedamstoti korijen iz fotosinteze hrvatske uvijek iznova napisane povijesti. nisu, jer, koga briga, to je “samo žensko tijelo”, nek se one time bave. mama vam nikada nije rekla ništa o svom spontanom pobačaju: pa što, desi se, tijelo odbaci, a ti ideš dalje. mama mi nikada ništa nije rekla ni o menopauzi: koliko boli, koliko vrtoglavica, koliko dubokih propitivanja što će moje ženstvo biti kad moje tijelo prestane imati reprodukktivnu funkciju. ali nisam ni ja njoj rekla da me jedan ginekolog još dok sam bila maloljetna opuštao tapkajući me po guzi, ni da zapravo nisam htjela piti antibaby pilule ali nisam htjela ni ostati trudna pa sam od jednog užasa izabrala možda i gori, jer, zašto da o tome pričamo, pa žensko pleme već tisućljećima sve navedeno, uključujući i bolne porode, okrutne porode bez pomoći, hitne carske rezove i izljeve krvi za vrijeme prvih menstruacija nakon poroda prolazi kao da smo doista amazonke, koje su si odrezale po koju sisu da bi luk i strijela bolje prijanjali. ali, nismo. i ne moramo biti. naša tijela, naime, nisu naša slabost, već naša snaga. i hvala Libressu što nam daje priliku da podijelimo svoje priče na libresse.hr pod hashtaggom #pričeiznutra

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on




I Jelenine su obožavateljice imale mnogo toga za reći pa su joj tako ispod ovog statusa i fotografije ostavile komentare poput:

‘Meni je mama rekla da se pobacaj događa, ali mi smo iz Rijeke, nama je to normalno’, ‘za Boga dragoga ako ti dečko pogurne ruku na prvom spoju u gače odjebi ga jer je kreten! Jesam li ja nenormalna il kaj?’, ‘♥️?? Mislila sam da pises moj bio’, ‘Neodobrene epiziotomije, infuzije, šivanja, guranja, vađenja, gledanja i gađenja. Neopravdani pogledi, riječi, komentari, savjeti i neodgovorena pitanja. Neoprostiva ignoriranja, zataškavanja i odmahivanja rukom i glavom. Sve na temu naših tijela a sve na štetu naših duša. ?❤️?‍♀️’, ‘Živimo u kamenom dobu. Mogla bih knjigu napisati.. O neznanju, ograničenosti, primitivnosti kojom se svakodnevno susrećem..što u okolini, što u ordinacijama.. I nadam se da cu doživjeti dan da jedan dan javno obznanim horor koji sam prošla, no još nije vrijeme za to. #endometriosis’, ‘Stvarno u skolama nedostaje jedan “zivotni” predmet na kojem bi se obradjivale sve te vazne teme, kao i pitanje tolerancije na razlicitost. Djeca ne mogu ili nemaju s kim o tome doma razgovarati. Na zdravstvu i skolstvu se ne smije skrtariti ili ce drustvo i dalje oblikovati priglupi savjeti i pitanja neobrazovane rodbine’, ‘Trebalo mi je oko 200 prica da me trgne da si prestanem ponavljati “ajde, meni nije, ja nisam nikad dozivjela nesto tako strasno”. A kad sam si dozvolila izliti tu rijeku tuge iz sebe, kad sam si dozvolila osvijestiti sve sto sam prosla i dozivjela SAMO zbog spola….. Jelena, hvala ti sto cesto predvodis krdo ♥️’ i ‘Nitko ti nikada nije rekao da si neki idiot tamo u bolnici dopušta i uzima svu slobodu svijeta da skoči na tvoj trbuh sa svojih 100+ kila, a ti koja imaš prirodnih 50 pukneš kao što pukne lubenica kad ju bacis sa 4.kata. I onda se nemoj derati. Nitko te ne upozori da bi mogao dobiti i PTSP od nečega što bi trebao biti najljepši događaj’.

Jelena Rozga napokon otkrila jedinog muškarca u svom životu, sestru Juliju, ali i neke detalje koje do sad nitko nije znao!




Jelena Veljača nije mogla spriječiti suze na televiziji! ‘Tri godine zatvora nisu dovoljne za silovanje’

Jelena Veljača podijelila otkaze zbog zlostavljanja! Nije štedjela ni muškarce, ni žene!

‘Zar tako izgleda žena koja je tako reći jučer rodila?’, poručili Elli Dvornik nakon ove seksi fotografije u kupaćem kostimu! Totalnu transformaciju je doživjela!

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.