Foto: CKIM

Je li Sizif najveći lukavac među smrtnicima ili obični drznik koji odbija umrijeti

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Predstava “Vic o Sizifu“, redatelja i autora teksta Ivana Planinića, gostovala je u gostovala u Dubrovniku, Zadru, Koprivnici, Klanjcu i Ljubljani, a sada i CKIM – Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva publiku na predstavu koja u Zagrebu gostuje 20.04.2024., u 20:00 sati.

Predstava “Vic o Sizifu” – fejk mit o bogovima i ljudima – opušteno zaviruje u pukotine općih mjesta grčke mitologije…

“Mit o Sizifu” Alberta Camusa završava tezom da Sizif niječe bogove i da je Sizifov svijet, svijet bez gospodara. Kada nam taj Sizif ponovno ispriča antički mit o sebi, događa se komični obrat i nastaje vic u kojem ljudi više nisu igračke u rukama bogova, već bogovi postaju igračke u rukama čovjeka.

Predstava  nas zapitkuje je li Sizif najveći lukavac među smrtnicima ili obični drznik koji odbija umrijeti. Je li vječno guranje kamena pravedna kazna ili samo nepravedno iživljavanje egoističnog boga? Jesu li Camusove metafore o Sizifu kao o radniku ili o Sizifu kao o Don Juanu i dalje ekskluzivne, ili Sizifa, sada kao vic junaka, možemo promatrati i kao mačo-kapitalista, odnosno kao kič-ljubavnika?

Jednostranost antičkog mita, koji dominantno brani bogove – muškarce, umanjuje boginje – žene, a smrtnike – ljude čini besmislenim herojima, te višeslojnost Camusova teksta otkrili su nam da se u Sizifovom poslu ipak skriva i smisao, a da Sizifa, osim sretnim, možemo zamisliti i tužnim.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba za 2024. godinu.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.