JAZZERI STIŽU U TVORNICU KULTURE: Od orkestra HRT-a preko elektronske glazbe do salse i Balkana!

Autor: M. T.

Novi dom Jazz.hr festivala kojem je ovo 31.-ovo izdanje postaje Tvornica kulture gdje će lepeza vrhunskih umjetnika ovog smjera pokazati što zna od zadnjeg dana rujna do 2. listopada. Već sami početak obilježiti će nesvakidašnja žanrovska priča jedinog profesionalnog jazz orkestra u nas; onog Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Mirona Hausera uz suradnike bogatih biografija. Istaknimo među ovim vrhunskim umjetnicima pjevačicu Valeriju Nikolovsku koju znamo i iz poznatih pop-hitova. Sjajni glazbenici na otvorenju će pokazati što znači orguljama, klavijaturama, saksofonima, tamburom, klavirom, perkusijama i naravno trubama pokazati „šetnju” od elektronskog jazza pa sve do salse.

Čak dva koncerta očekuju nas drugi dan. Večer otvaraju Zvonimir Šestak Groove Assembly s gostima, a Šestak, ujedno i jedan od naših najtraženijih basista prelazi na mjesto vođe benda predstavljajući svoj skladateljski prvijenac „In the Pocket”.

Iste večeri, kao headliner Daniel Caccia, jazzer hrvatskog porijekla s internacionalnom adresom svojim će glasom okupati zidove Tvornice. U njegovoj nesvakidašnjoj respektabilnoj karijeri ističe se Porin za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića, prestižni američki časopis „Downbeat” proglasio ga je najboljim mladim pjevačem, iza njega je i debitantski solo album „Lifeline”, a prije pet godina osvojio je i nominaciju njemačke glazbene nagrade „Echo Jazz” kao pjevač godine. Najavio je pjesme upravo s Porinom nagrađenog albuma, ali i radove u autorskim aranžmanima.

„Budi slobodan, budi ljubazan” filozofija je dvojca freekind. Pijanistice i vokalistice Sare Ester Gudelj s ovih prostora te slovenske bubnjarke Nine Korošak-Serčić uvode nas u posljednji dan Jazz.hr-a. Posebno kod njih je što promiču snažne poruke ljubavi i nade koje su s oduševljenjem dočekane na brojnim festivalima.

Čast da zatvori Jazz.hr dobio je čak osamnaestočlani konceptualni world-jazz ansambl kojeg je prije 11 godina u Londonu osnovao Mak Murtić. Njegove su autorske kompozicije pod snažnim utjecajem balkanskog folklora, ali povezanog sa suvremenim jazzom. Njihov posljednji album „Božanstva Zemlje i Vode” bavi se staroslavenskom mitologijom na progresivan način.

Osim pet vrhunskih koncerata u pet dana, ljubitelje ove vrste freestyla, najavljeni su i jam sessioni u malom pogonu Tvornice – naravno, ako epidemiološke mjere dozvole.

Ako zbog Stožera ostanete uskraćeni za jamm – na istom mjestu, kako biste zaokružili događaj, pogledajte izložbu Neve Baričić.




Autor:M. T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.