fbpx

Jane Austen – novo lice novčanice od 10 funti

Autor: T. P.

Umjesto lika prirodoslovca, od 2016. godine na novčanici će se nalaziti lik književnice, autorice 'Ponosa i predrasuda', 'Razuma i osjećaja' te 'Emme. Središnja britanska banka bila je izložena kritikama šire javnosti kada je lik Elisabeth Fry koji se nalazi na novčanici od pet funti htjela zamijeniti likom Winstona Churchilla jer tada ni na jednoj novčanici ne bi bila žena.

Liku Charlesa Darwina na novčanici od deset funti je odzvonilo. Zamijenit će ga, ističe guverner engleske narodne banke, sir Mervyn King, lik književnice Jane Austen. Umjesto lika prirodoslovca, od 2016. godine na novčanici će se nalaziti lik književnice, autorice 'Ponosa i predrasuda', 'Razuma i osjećaja' te 'Emme. Središnja britanska banka bila je izložena kritikama šire javnosti kada je lik Elisabeth Fry koji se nalazi na novčanici od pet funti htjela zamijeniti likom Winstona Churchilla jer tada ni na jednoj novčanici ne bi bila žena. King je istaknuo da se novčanica s Churchillom treba pojaviti tek 2015. ili 2016. godine, no to ne znači da će biti povučene one s Elisabeth Fry.

Zabrinutost onih koji kažu da nije u redu da među povijesnim osobama na britanskoj valuti nema žena je razumljiva, no Mark Carney, nekadašnji guverner kanadske središnje banke, inače otac četiriju kćeri i prvi stranac na čelu te banke u njezinoj 319-godišnjoj povijesti, napomenuo je kako se poduzimaju koraci da se takve strasti više nikad ne uskomešaju.

Dosad su se na funtama, osim kraljice, pojavile tek Florence Nightinghale i spomenuta Fry. Jane Austen bit će treća žena nekraljevske krvi na novčanici funte.


Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.