Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

IZNENAĐENJE! Prvi put u zadnjih 30 godina u SAD-u se gramofonske ploče prodaju bolje od CD-ova

Autor: S.P./Hina

Prvi put u zadnjih 30 godina u Sjedinjenim Američkim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavila je američka diskografska udruga RIAA.

U prvoj polovini 2020. godine glazbeni fanovi potrošili su 232,1 milijuna dolara na ploče, a na CD-ove 129,9 milijuna.

No ukupna je prodaja fizičkih nosača zvuka pala za 23 posto u odnosu na prošlu godinu što RIAA pripisuje zatvaranju glazbenih prodavaonica u vrijeme pandemije, objavila je Hina.

Ploče su ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka sudjelovale sa 62 posto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila čiji su povratak potaknuli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B.

Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje ‘streamingom’, koji u ukupnoj prodaji glazbe sudjeluje s čak 85 posto. Prihodi ‘streaming’ platformi, poput Spotifya, Apple Musica i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara.

Zatvoreni u kućama tijekom pandemije, ljubitelji glazbe sve češće se pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 milijuna, odnosno 24 posto više nego u prvom dijelu 2019. godine.

Glazbena diva Josipa Lisac najavila koncert na kojem će predstaviti svoj singl ‘Daleko’




Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.