Izložba posvećena Alojzu Orelu

Autor: M. T. /dnevno.hr

Muzej grada Zagreba na izložbi ‘Alojz Orel Pulski album’, koja je otvarena u srijedu, predstavlja raznovrsnu i bogatu ostavštinu tog profesionalnog i umjetničkog fotografa, čiji je rad obilježio povijest fotografije u Puli i Istri u drugoj polovici 20. stoljeća.

Riječ je o gostujućoj izložbi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (autorica je kustosica Lana Skuljan Bilić), koja je prvi put javnosti na jednom mjestu predstavila tog svojevrsnog fotografskog kroničara Pule.

Izloženo je četrdeset fotografija s raznovrsnim pulskim motivima, te predmeti povezani uz njegov rad – fotografski aparat, prvi turistički deplijan Pule, prva fotomonografija Pule, fotografske čestitke i stručna literatura te osvojene nagrada i priznanja.

Podsjeća se na profesionalni put tog majstora fotografije od otvaranja prvog atelijera FOTO Orel kod Slavoluka Sergijevaca 1947., preko angažmana u Narodnoj tehnici i Glasu Istre do novog atelijera fotografa-umjetnika 1968. u Nezakcijskoj 12 i posljednjih fotografskih uradaka 1996. godine.

Autorova ostavština, danas u vlasništvu njegova unuka Alekseja Orela, dočarava slijed nastajanja vrijednog i obimnog autorskog opusa tijekom pet desetljeća djelovanja. “Ostavština Alojza Orela svojom kvalitetom i kvantitetom dokazuje da ovaj fotografski virtuoz zaslužuje istaknuto mjesto u povijesti novije istarske fotografije, gdje predstavlja jednog od posljednjih predvodnika sada već pomalo zaboravljene analogne fotografije”, ističe se u najavi izložbe.

Alojz Orel (Ljubljana, 1918. – Pula, 2002.) od samih je početaka bio posvećen usavršavanju znanja o tehnici snimanja, izradi i razvijanju fotografija, a bavio se i oblikovanjem reklamnih materijala, vodiča i knjiga za brojne turističke i kulturne ustanove. Oblikovao je prvi turistički deplijan Pule 1955. te sudjelovao u izradi i objavljivanju prve fotomonografije Pule 1964.

Izložba je bila postavljena u prostorima Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u lipnju 2014. godine, u povodu obilježavanja godine Alojza Orela i do sada je gostovala u Ljubljani i Novom Sadu. U Zagrebu se može razgledati do 17. studenog.

 

Autor:M. T. /dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.