Foto: Goran Mehkek / CROPIX

IVANA PARADŽIKOVIĆ I KOLEGA OSUĐENI ZBOG PRILOGA! U priči o seksualnom deliktu otišli su predaleko: Dobili deset mjeseci uvjetno

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Ivan Čorkalo i Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine jer su u prilogu emisije Provjereno na Novoj TV prije nešto više od tri godine počinili kazneno djelo “povrede tajnosti postupka” u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog delikta od strane člana obitelji, a novinar i tadašnja urednica Paradžiković su objavili iskaz djeteta, iako je fokus priloga bio na propustu Centra za socijalnu skrb u zaštiti djeteta.

U spornom prilogu je izmijenjen glas roditelja djeteta i sakriveno im je lice, dok dvoje članova šire obitelji identitet nije bio sakriven, jer je ocijenjeno da ih zbog drugačijih prezimena gledatelji neće moći povezati s djetetom, piše Večernji.

Čorkalo se branio da je fokus priloga bio na propustima u zaštiti djeteta u disfunkcionalnoj obitelji, te da je na uredničkom kolegiju procijenjeno kako je to tema od javnog interesa, a u tom slučaju se ide s objavom “bez obzira na sve”, dok je Paradžiković ustvrdila da identitet djeteta nisu mogli otkriti jer je već bio poznat svima u selu, jer su ih mještani i zvali, a u prilogu nije navedeno o kojem se mjestu radi.

Dokumentacija i osobna odgovornost novinara

No sporna je bila korištena dokumentacija iz sudskog spisa za što je Paradžiković ustvrdila kako nije znala da se ne smije objaviti.  Za sutkinju je ključno bilo pitanje je li Čorkalo koristio dokumentaciju iz sudskog spisa, te jesu li on i urednica bili svjesni da sadržaj sudskog spisa ne smiju objaviti bez dozvole suda.

Novinaru je dijelove spisa dao član šire obitelji optuženog za seksualno nasilje nad djetetom s ciljem da mu se pomogne. U prilogu je izražena sumnja je li on počinitelj, ali prije svega je problematizirano postupanje Centra za socijalnu skrb kojem je Čorkalo poslao upit o nadzoru u obitelji s obzirom na saznanja kroz što je dijete prolazilo, a nije na vrijeme zaštićeno, što se s obzirom na obiteljsku anamnezu moralo uočiti.

Zbog tog je priloga Agencija za elektroničke medije izrekla upozorenje Novoj TV zaključivši kako su izneseni podaci na temelju kojih se dijete moglo identificirati, što je zaključilo i Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva utvrdivši da su urednica i novinar povrijedili univerzalna etička načela novinarske profesije neprimjerenim izvještavanjem o seksualnom nasilju nad djetetom.

Sutkinja je zaključila da su novinar i urednica nedvojbeno bili svjesni protupravnosti sporne objave i iznošenja detalja dokumentacije sudskog spisa, a olakotnim im je uzela motiv koji je imao za cilj ukazati na propuste državnih instititucija u zaštiti djeteta, da oboje imaju dijete, i da nisu osuđivani.




Čorkalo i Paradžiković mogu se žaliti na izrečenu presudu.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.