Foto: Jekin Kapric

‘ISUSE, KAKO OVO DOBRO IZGLEDA’: Ovo je naša prva reakcija na tortu koju nećete prestati iznova raditi!

Autor: D.D.

Jaffa tortu možete napraviti na bezbroj načina, a sigurno svaki od njih oduševljava okusom.

Ipak, većina recepata za ovu tortu podrazumijeva dosta vremena provedenog u kuhinji, pa smo potražili neki jednostavniji koji će ipak zadovoljiti naše nepce.

Ovaj recept vam neće oduzeti mnogo vremena i to prvenstveno zbog razloga što se kora ne peče. Nakon što ju jednom napravite, zasigurno ju nećete prestati iznova pripremati.

Kora:
300 grama mljevenog keksa
200 grama mljevenih oraha
100 grama šećera u prahu
100 grama maslaca
2 dl soka od narandže

Puding krema:
1 l mlijeka
3 vrećice pudinga od vanilije
3 žlice gustina
200 grama šećera
200 grama maslaca

Voćna krema:
250 grama smrznutih malina
250 grama smrznutih jagoda
5 žlica šećera
jedna vrećica pudinga od vanilije
1 dl vode

I još:
dvije kutije (250 grama) jaffa keksa




Dekoracija:
Slatko vrhnje za šlag ili čokoladni ganache (250 grama slatke mliječne pavlake + 200 grama čokolade)

Priprema puding kreme:
Stavite na vatru 1 l mlijeka zajedno sa 200 grama šećera, odvojite malo mlijeka od te količine i posebno u njemu razmutite puding i gustin. Kad mlijeko provri, skuhajte puding i ostavite da se prohladi. Umutite razmekšani maslac i dodavajte žlicu po žlicu prohlađenog pudinga, mutite mikserom dok se lijepo ne sjedini.

Priprema voćne kreme:
500 grama smrznutih malina i jagoda prokuhajte sa 5 žlica šećera i jednom vrećicom pudinga od vanilije razmućenim u 1 dl vode. Miješa se dok se ne zgusne i tako vruća voćna krema se prelije preko poslaganog keksa.




Priprema kore:
Sve sastojke za koru stavite u zdjelu i sastavite ih, najbolje je umijesiti rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl soka od narandže.

Slaganje torte:
Na tacnu za serviranje stavite obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji) i formirajte koru rukom ili žlicom. Na koru staviti malo kreme, manje od 1/4, tek da se jaffa keks za to fino “zalijepi”.
Trebate slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dolje (keks se ne umače u sok, jer na njega ide voćna krema koja će pustiti sok). Na keks stavite voćnu kremu pa ostatak puding kreme, tako što se polako stavlja žlica po žlica, ravnomjerno, da se prilikom premazivanja voćna krema ne bi pomicala. Ukrasite tortu šlagom ili čokoladnom glazurom.

Ukoliko želite tortu dekorirati čokoladnom glazurom, napravite jednostavnu ganache glazuru: na pari otopite 200 grama čokolade sa 250 ml sltakog mliječnog vrhnja (pazite da vam ne proključa!), ostavite da se prohladi pa polovicom prelijte tortu, a drugu polovicu kreme ostavite da se potpuno ohladi i očvrsne pa izmiješati mikserom, napuniti špricu za ukrašavanje i završite dekoraciju.

Raspored slaganja: Kora – malo kreme – jaffa keks – voćna krema – ostatak kreme – dekoracija.

Tortu dobro rashladite – lakše se reže kada odstoji par sati u frižideru.

BAKIN RECEPT: Ovo je tajna najjednostavnijeg i najukusnijeg kolača! Zapišite jednom zauvijek!

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.