Foto: Pixabay

Isus bi mu vjerojatno i oprostio, ali osiguravajuća kuća nije imala milosti!

Autor: Dnevno

Općinski sud u Čakovcu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude kojom se J.P.-u, s područja Općine Sveti Juraj na Bregu, nalaže da Triglav osiguranju isplati 77.640,00 kuna, piše emedjimurje.

Kako piše u presudi, J.P. je sredinom srpnja 2016. godine, između 22 sata i ponoći, automobilom udario u kameni pil ‘Trpeći Isus’. Uzrok nesreće bila je prebrza vožnja.

Triglav osiguranje platilo je restauraciju ‘Trpećeg Isusa’ župi Gornji Mihaljevec, a tužbom je tražilo naknadu od J.P.-a jer je nakon nesreće napustio mjesto nesreće, čime je izbjegao ispitivanje alkoholiziranosti i na taj je način izgubio pravo iz osiguranja.

J.P. se usprotivio tužbenom zahtjevu te je istaknuo kako on nije napustio mjesto nesreće, da očevid nije proveden zbog propusta policije, a za dokazivanje svoje nealkoholiziranosti predložio je svjedočenje prijatelja.

Sud nije prihvatio iskaz J.P.-a da je vozilo pomaknuo kako bi omogućio drugim vozilima nesmetano kretanje.

“Osoba koja je počinila štetu valja ostati na mjestu štetnog događaja kako bi se utvrdile sve okolnosti štetnog događaja, a i nedvojbeno provelo alkotestiranje svih sudionika, pa tako i očigledno ovdje tuženika”, obrazložio je sud.

U nastavku je sudac obrazložio kako se, po mišljenju suda, ‘zapravo tuženik namjerno udaljio s mjesta štetnog događaja očigledno kako bi onemogućio svoje osobno alkotestiranje’.

Stoga je sud prihvatio sudbeni zahtjev osiguravatelja.

“Ovaj sud je ocijenio da je ponašanje tuženika takvo da se odbio podvrći ispitivanju alkoholiziranosti te je time izgubio pravo iz osiguranja. Utvrđivanje okolnosti je li tuženik bio pijan ne mogu se utvrditi saslušanjem tuženikovih prijatelja, već je jedina egzaktna činjenica za utvrđenje je li tuženik bio alkoholiziran zakonski propisan, a to je kao što je utvrđeno u ovoj pravnoj stvari alkotest policijskih službenika ili vađenje krvi u bolnici”, piše u obrazloženju sudske presude.

Sud je stoga odredio da J.P. mora platiti 77.640,00 kuna Triglav osiguranju, a uz to mora platiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 4.752,00 kuna.

Isus bi mu vjerojatno i oprostio, no osiguravajuća kuća nije bila takvog raspoloženja, duhovito su zaključili na emedjimurju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.