Ilustracija, Foto: Pexels/Los muertos crew

Istaknuti ginekolog premlatio 20 godina mlađu suprugu: ‘Pronašla je fotografije’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Na Facebook stranici “BUDNE SMO – platforma za zaštitu i sigurnost žena i djevojaka” osvanulo je tekst koji opisuje ozbiljan slučaj obiteljskog nasilja u kojem je žrtva žena, a nasilnik je muškarac. U ovom slučaju, žena je bila podvrgnuta emocionalnom i ekonomskom nasilju, kao i manipulaciji.

Riječ je o aninonnom iskustvu koje opisuje ženu koja je bila u dugogodišnjem odnosu s muškarcem koji je koristio različite oblike nasilja kako bi je kontrolirao. Od manipulacije, kontrole financija, zabrane druženja s prijateljima i obitelji do emocionalnog zlostavljana.


Klara Buntić samo je jedna od Hrvatica koja je hrabro prijavila obiteljsko nasilje

“Gospodin” zlostavljač

“Davne 2012. godine kod mene je došao muškarac liječnik koji je želio prijaviti svoga punca zbog kontakta i “smetanja” njegove kćeri. Ok, razgovor objavljen i sada se otvara pandorina kutija”, započela je priču anonimna osoba koja navodi da je radila upravo na tom slučaju, odnosno kako je riječ o njenom osobnom iskustvu.

Fotografije muža sa ženom u vjenčanici

“Njegova supruga je od njega mlađa više od 20 godina. U trenutku sklapanja braka, ona nije znala koliko on ima godina, nikada nije vidjela niti jedan dokument na kojem piše godište, a vjenčanje je prijavljivao on,” nastavlja dalje te opisuje zlostavljanje koje je proživljavala žena iz priče.

Ilustracija, Foto: Pexels/ CottonbroStudio

“Nakon sklapanja braka kada se već rodila djevojčica, supruga je spremajući stan u ormaru pronašla fotografije dotičnog muža sa ženom u vjenčanici. Znatiželjna i mlada, kada je došao kući, ona ga je pitala o tome. Tada je prvi puta dobila batina.”

Potpuna kontrola 

Do tog trenutka muškarac nije bio nasilan prema njoj, no otkrila je kako je njena plaća sjedala na njegov račun, kako su je roditelji smjeli posjetiti samo uz najavu i njegovu prisutnost, a na kave s prijateljicama je odlazila potajno jer je tvrdio kako joj prijatelji nisu potrebni.

Jednog dana muškarac je ženu odlučio izbaciti iz zajedničkog doma. “Jednoga dana zatražio je od nje da se nađu na kavi ispred zgrade. Tu je od nje zatražio ključ od stana i vozila, nakon čega joj je rekao da u 17.00 sati dođe po svoje stvari ispred ulaza. Žena izvan sebe sjedne na klupu plačući jer ne zna kamo da ide, novaca nema, nema ništa. Zove oca koji dolazi po nju, no njoj je jedino bitna kćer. Odlazi pred vrata stana i zove kćer koja je ne želi vidjeti.
Ilustracija, Foto: Pexels / Ilustracija

Gospodin je u međuvremenu rekao kćeri da ih je mama ostavila zbog drugog muškarca. Ženu prima u stan susjeda iz zgrade preko puta kako bi bila bliže djetetu, barem je vidjela u školi. Mala, dobro izmanipulirana od strane oca ali i razmažena (otac joj daje sve što može pomisliti) odbija kontakt s majkom i ti se uključuje djed koji pokušava razgovarati sa unukom, vidjeti što se događa uopće na što on dolazi u policiju”, opisuje anonimna osoba.

Pravna bitka

Nakon toga navodi kako je muškarac tužen za  nasilničko ponašanje u obitelji, ali je sve bilo odbačeno jer je u međuvremenu iz Kaznenog zakona izbačeno to kazneno djelo.

“Dakle isto gospodin mene tuži privatno, prijeti državnoj odvjetnici, soc. radnici koja je bila nadzor u obitelji radi pakao od života, tuži je da je gurnula dijete itd. Od mene je odustao kad sam otišla van raditi, no nisam ja bitna, bitna je priča, koja stoji iz priče.

“Nema goreg oblika zlostavljanja”

Nema goreg oblika zlostavljanja od kontrole, zabrane, psihičkog mučenja jer ono se ne vidi, ono se ne čuje, a gospodin je istaknuti ginekolog i valjda još uvijek radi. Eto, nisu svi zlostavljači fizikalci, nepismeni ljudi, jer njih se otkrije, puno gori i teži su “ovi fini”, zaključila je anonimna osoba.

ANONIMNO ISKUSTVO – “GOSPODIN” ZLOSTAVLJAČ:
Ponukana objavom na Vašoj platformi, odlučila sam se javiti. Dakle već 26…
Objavljuje BUDNE SMO – platforma za zaštitu i sigurnost žena i djevojakaČetvrtak, 26. listopada 2023.

 

Nasilje u obitelji

Nasilje u obitelji nije samo fizičko zlostavljanje, već i emocionalno i ekonomsko nasilje, kao i manipulacija i kontrola te itekako može dolaziti od ljudi koji su društveno prihvaćeni i upravo zbog toga često ostaje skriveno. Nasilnici se ne prepoznaju uvijek na prvi pogled, što jasno ilustrira i ovaj u kojima nasilnici mogu biti “maskirani” kao ugledni članovi društva.

Prijavite nasilje uz obitelji

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, nasilje možete prijaviti policijskoj postaji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb, a pomoć žrtvama pružaju brojne ustanove i nevladine organizacije.

Sva tijela koja postupaju u povodu nasilja u obitelji dužna su postupati hitno.

Također je važno znati ako ste žrtva nasilja u obitelji da zdravstveni radnici, radnici u ustanovama socijalne skrbi, u vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama ili organizacijama civilnog društva, u odgojno-obrazovnim ustanovama te sve druge stručni radnici koje u svom radu dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji, dužni su prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svojih poslova.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje u obitelji je:

1. primjena fizičke sile uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda
2. tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci
3. psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost
4. spolno uznemiravanje
5. ekonomsko nasilje kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci
6. zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.

Žrtva nasilja u obitelji ima sljedeća prava:

1. pravo na pristup službama za potporu žrtvama nasilja u obitelji
2. pravo na djelotvornu psihološku i drugu stručnu pomoć i potporu tijela, organizacije ili ustanove za pomoć žrtvama nasilja u obitelji
3. pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde
4. pravo na zaštitu dostojanstva tijekom ispitivanja žrtve kao svjedoka
5. pravo na pratnju osobe od povjerenja pri poduzimanju svih radnji u kojima sudjeluje
6. pravo da na njezin zahtjev, bez nepotrebne odgode, bude obaviještena o ukidanju zadržavanja ili bijegu okrivljenika te stavljanju izvan snage odluke o izricanju zaštitnih mjera i ukidanju mjera opreza koje su određene radi njezine zaštite ili otpuštanju osuđenika s izdržavanja kazne zatvora
7. pravo na tajnost podataka čijim bi se otkrivanjem mogla ugroziti njezina sigurnost ili sigurnost osoba iz članka 8. stavka 1. i 2. ovoga Zakona te pravo zahtijevati isključenje javnosti u postupku pred sudom
8. pravo na opunomoćenika u postupku
9. pravo, na vlastiti zahtjev, biti obaviještena o poduzetim radnjama povodom prijave i o ishodu postupka
10. pravo biti ispitana bez neopravdane odgode nakon podnošenja prijave, pravo zahtijevati da bude ispitana u postupku pred sudom te pravo da se daljnja ispitivanja provode samo u mjeri u kojoj je to nužno za potrebe prekršajnog postupka
11. pravo biti ispitana na policiji od strane osobe istog spola
12. pravo na izbjegavanje kontakta s počiniteljem prije i tijekom postupka, osim ako prekršajni postupak zahtijeva takav kontakt
13. pravo na privremeni smještaj u odgovarajuću ustanovu sukladno posebnom zakonu
14. pravo na policijsku zaštitu i osiguranje, po nalogu suda, u svrhu neometanog uzimanja osobnih stvari prilikom napuštanja zajedničkog kućanstva
15. druga prava propisana zakonom kojim se uređuje kazneni postupak, osim onih prava koja po naravi stvari može imati samo žrtva kaznenog djela.

Prava žrtve nasilja u obitelji u sustavu socijalne skrbi

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, stručni  radnici Centra za socijalnu skrb prilikom postupanja o sumnji na nasilje u obitelji dužni su sljedeće:

upoznati Vas, odnosno Vašeg zakonskog zastupnika ili skrbnika o Vašim zakonskim pravima
dužni su upoznati Vas sa mogućnosti smještaja zajedno sa maloljetnom djecom u sklonište ili dom za žrtve obiteljskog nasilja u suradnji s odgovarajućim nevladinim organizacijama,
zajedno sa Vama kao žrtvom nasilja izraditi plan Vaše  sigurnosti,
posredovati i pomoći Vam kod ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć i zastupanje kod Hrvatske odvjetničke komore,
pomoći i posredovati kod ostvarivanja prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu,
uputiti Vas u odgovarajuće savjetovalište.
U neodgodivim slučajevima, kao što je poduzimanje mjera za otklanjanje neposredne opasnosti za život i zdravlje člana obitelji-žrtve obiteljskog nasilja, centar za socijalnu skrb postupit će po službenoj dužnosti te će Vas po Vašem zahtjevu odmah smjestiti u sklonište ili dom za žrtve obiteljskog nasilja.

Potpora i smještaj

Ako ste žrtva nasilja u obitelji možete dobiti savjete, pomoć, potporu i podršku uz pomoć Adresara ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

Majku svoje djece zlostavljao 20 godina: Sina napao nožem kada ju je pokušao obraniti

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.