Foto: GuliverImage/AP Photo/Gries

Isplivao recept omiljenog Titovog kolača: Poslastica od lisnatog tijesta koju vole i Hrvati

Autor: I.D.

Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih kremšnita, a vjeruje se da je ovaj kolač volio i Josip Broz Tito. Recept za kremšnite potječe iz dvije kuhinje, mađarske i austrijske. Vjeruje se da je u ovom kolaču uživao i austrijski car Franjo Josip I. i njegova žena Sisi. Ova poslastica se pravi od hrskavog lisnatog tijesta između kojeg se nalazi neodoljiva fila od vanilije.

Još čuveniji recept za kremšnitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je slastičar Ištvan Lukačević. On je uz filu od vanilije dodao i šlag, a ovako pripremljenu poslasticu možete probati u hotelu Park na Bledu. Također, bledsku kremšnitu je po nekim pričama obožavao i Tito, a u nastavku teksta pročitajte kako da je pripremite kod kuće.

Sastojci: 500 g lisnatog tijesta, litra mlijeka, šest jaja, 11 šlica šećera, šest žlica brašna, dvije žlice gustina i dva vanilin šećera. Za drugu filu vam trebaju dvije žlice šećera u prahu i 500 ml slatkog vrhnja. Pripremite kore: odmrznite lisnato tijesto, pa malo razvucite valjkom. Na par mjesta izbockajte vilicom pa pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presijecite lisnato tijesto na dva jednaka dijela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yugonostalgia – Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)




Evo uputa za Titovu kremšnitu

Napravite filu: odvojite žumanjke od bjelanjka, pa žumanjke pjenasto umutite s 4 žlice šećera. Zatim dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte, pa dodajte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedinu. U lonac dodajte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (5 žlica), kao i vanilin šećer, pa kuhajte dok ne krene ključati. Zatim dodajte smjesu sa žumanjcima i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Bjelanjke umutite u čvrst šlag sa šećerom, pa dodajte u vrelu filu i lagano miješajte.

Slatku vrhnje dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane. Napravite krempitu: U tepsiju stavite lisnato tijesto, pa premažite žutu filu, a onda i umućeno slatko vrhnje. Preko stavite lisnato tijesto i pospite šećerom u prahu.

Uz kremšnite kruže glasine da je Tito obožavao, ali i sam valjao zagorske štrukle. Ti fini gastronomski specijaliteti, s punjenjem od sira, često su bili prisutni na Titovom stolu tijekom njegovih posjeta rodnom Zagorju. Volio je Broz, kako je jednom prilikom otkrio njegov kuhar Mića Stojanović, i kajganu s čvarcima, jelenji odrezak s borovnicama i janjeće kotlete, no daleko najdraže jelo bili su mu zagorski štrukli, koji se, vrijedi spomenuti, nalaze i na listi zaštićenog kulturnog dobra Ministarstva kulture.




Hrvati tek sad skužili pjesmu Baby Lasagne o Isusu: ‘Marko ti si čudo’

Taj pravi hrvatski gastronomski brend danas se poslužuje kao juha, predjelo, desert, glavno jelo ili, pak, samostalno malo jelo. Recepti za štrukle različiti su diljem Hrvatske, a za Tita se taj specijalitet pripremao na dotad još neviđen način. Tijesto premazano sirom bilo bi zaliveno kiselim vrhnjem, a zatim bi se tijesto oblikovalo u štrudlu i kuhalo u slanoj vodi. Iz vode bi se izvadilo, prelilo slatkim vrhnjem i stavilo peći. Tako su nastale Titu omiljene zapečene zagorske štrukle, koje su postale neizostavni dio njegova gastronomskog užitka.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.