Foto: Instagram

Isplivalo koliko će Švicarsku koštati organiziranje Eurosonga: Srećom smo to izbjegli?

Autor: I.D.

Iako je trijumf Nema na ovogodišnjem Eurosongu u Malmeu donio Švicarskoj ugled i ponos zbog glazbenog uspjeha, može izazvati i financijske izazove. Švicarska se suočila s usporenim ekonomskim rastom prošle godine, što je potaknulo vlasti da razmotre smanjenje državnih troškova, uključujući i javnu televiziju.

Međutim, kao pobjednička zemlja, Švicarska će biti domaćin Eurosonga 2025. godine, što stvara dodatne troškove za javnu radioteleviziju SRG, što znači da će morati pronaći načine za uštedu negdje drugdje. Unatoč tome, kako Večernji neslužbeno doznaje, SRG istražuje moguće lokacije za održavanje Eurosonga sljedeće godine.

Iako iz grada Biel, rodnog mjesta ovogodišnjeg pobjednika, su izražavali interes, šanse su male zbog nedostatka infrastrukture. Gradovi poput Berna, Ženeve, Basela i Züricha razmatraju se kao moguće lokacije, a vlasti su spremne surađivati s SRG-om. Švicarska će vjerojatno odabrati najekonomičniju opciju za organizaciju, ali će se i prihodi od zemalja sudionica, sponzora i prodaje ulaznica uzeti u obzir. Štoviše, Eurovizija često dokazuje da je ekonomski isplativa za grad domaćina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eurovision Song Contest (@eurovision)
Vrte se pozamašne cifre

Prošle godine, Velika Britanija je ugostila Eurosong u Liverpoolu kako bi udovoljila pobjedničkoj Ukrajini, pri čemu su troškovi iznosili 35 milijuna eura. Veći dio tih troškova snosio je BBC, između osam i 16 milijuna funti, dok je britanska vlada pridonijela s devet milijuna funti. Ulaznice za finalnu emisiju u Liverpoolu rasprodane su u samo 36 minuta, što je rezultiralo enormnim porastom cijena smještaja u hotelima i na platformi Airbnb zbog velike potražnje.

Drugi primjer dolazi iz Rotterdama. Organizacija finala Eurosonga tamo je koštala 19 milijuna eura, što je nekoliko milijuna manje od planiranih 22,7 milijuna eura. No, treba uzeti u obzir da je ta godina bila pandemijska, što je rezultiralo otkazivanjem mnogih događaja i smanjenjem troškova organizacije. Grad Rotterdam je ipak zaradio 2,8 milijuna eura, najvećim dijelom od hotelskog smještaja.

Hrvatska ekonomistica zna kako je Švicarska dobila silne bodove od žirija: ‘Jednostavno’
Nadalje, organizacija finala u Tel Avivu 2019. stajala je oko 29 milijuna eura, što je potvrdio i tadašnji ministar financija Moshe Kahlon. Ono u Lisabonu stajalo je 23 milijuna, ali to je superskupo za Stockholm koji je 2016. uspio sve organizirati za 14 milijuna. Samo, portugalska nacionalna televizija RTP izgubila je na organizaciji četiri milijuna eura jer su podbacili prihodi od prodaje karata, oglašavanja i sponzorstava.

Rekorderi su Beč koji je uspio prebaciti čak 35 milijuna 2015. te Kopenhagen koji je došao do čak 44,865 milijuna, četiri puta više od planiranog budžeta. Najskuplji je bio Baku, gdje se potrošilo 60 milijuna eura 2014., mislilo se do tada da je 33 milijuna, koliko je potrošeno za Moskvu 2009. U svakom slučaju, druga strana pobjede za sobom nosi i niz izazova za koje smo sigurni kako će ih Švicarci uspješno riješiti.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.