Dino Stanin/PIXSELL

ISKORISTIT ĆETE VIKEND ZA BORAVAK U PRIRODI? Evo kako ne postati objekt spašavanja HGSS-a

Autor: Dnevno/M.V.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) nerijetko podsjeća građane, ali i strane posjetitelje kako je najvažnije ostati siguran i dok boravite u prirodi. Ako ih pak ne poslušate, objavit će vas na svom Twitter profilu i svima reći koliko ste nesmotreni.

A tko će vas bolje savjetovati nego sami stručnjaci. Naime, HGSS na svojoj službenoj stranici objavljuje savjete za građane koji se okušavaju u planinarenju, penjanju, skijanju i sanjkanju, okušavanju u speleološkim aktivnostima pa i speleoronjenju te u turnom skijanju.

I dok smo svi više manje svjesni nedaća koje nas mogu zadesiti prilikom penjanja i planinarenja (nije zgorega i podsjetiti se, pa to svakako možete učiniti ovdje) jeste se ikada zapitali kakve opasnosti vrebaju speleologe ili one koji se odluče na speleoronjenje? Mi jesmo, stoga smo izvukli ključne savjete HGSS-a upravo po tom pitanju.

Za speleoronjenje potrebno je prethodno se pripremiti.

Prije samog urona treba napraviti dobru pripremu opreme, a i nas samih za moguće incidentne situacije. Sve incidentne situacije koje se dogode vjerojatno neće same po sebi izazvati smrt ronilaca, ali će većina zbog ogromnog stresa koji se potencira u takvim situacijama završiti tragično ma kako bezazleno počela, stoji na stranici na kojoj potanko navode i koja je oprema ključna za ovakve pothvate. Tako navode kako je nužna arijadnina nit, ali i rezervna maska oko vrata te je ključno ne nositi disalicu zbog mogućnosti zapetljavanja.

Uz to, važan je i pravilan odabir debljine odijela ovisno o temperaturi vode da smanjimo mogućnost hipotermije, ali i upotreba zaštitne kacige, koja nam najčešće služi i kao nosač svjetla. Obavezna je upotreba najmanje tri neovisna izvora svjetla.

Prilikom speleoronjenja obavezni ste ponijeti ronilački nož ili škare za upotrebu s jednom rukom, a u odnosu na klasično ronjenje, u speleoronjenju koriste se kraće peraje od običnih.

“Trezvena i razborita glava je najvažniji dio ‘opreme’ koja nam treba!”, zaključuju.

Speleoronjenje se odvija uz pomoć arijadnine niti koja se čvrsto fiksira na ulazu u objekt, ali i na mjestu gdje možemo slobodno izroniti. Ona se pak mora dobro učvrstiti kako je ne bismo slučajno otkvačili povlačenjem iz objekta.

Ova vrsta ronjenja specifičnija je od klasičnog ronjenja, a od ovog potonjeg razlikuje se u položaju nogu gdje je pravilan položaj u speloronjenu blago prema gore, a glava lagano prema dolje.

“Tehnike plivanja su potpuno drugačije od onih u otvorenim vodama, poput odgurivanja od stropa sa nogama (hodanje po stropu) da se smanji zamućivanje. Uz to, pravilna upotreba trećine zraka (jedna trećina za napredovanje, jedna za povratak i jedna trećina ostaje u bocama za rezervu i ne koristi se)”, dodaju iz HGSS-a.

“Najvažnije je biti vrlo pažljiv pri bilo kakvim hodanjima i daljnjim istraživanjima iza preronjenog sifona jer i manja ozljeda koja vani ne bi bila bitna, na takvom mjestu onemogućava izlazak iz objekta. U slučaju ostavljanja ronilačke opreme i daljnjeg istraživanja obavezno podignuti opremu iznad vodene razine i učvrstiti je tako da u slučaju nailaska nenadane bujice ne ostanemo bez nje i bez mogućnosti samostalnog izlaska iz objekta”, zaključuju.

U svakom slučaju prije bilo kakvog kretanja, sve o speleoronjenju i opremi koja će vas činiti sigurnima pročitajte detaljno ovdje!

Hloverka Novak Srzić opet u skandalu zbog fotografija! Javio se vlasnik, evo kako je reagirala

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.