Foto: Srdjan Vrančić/ CROPIX

‘IMATE LI VI POJMA KOLIKO KOŠTA KEMOTERAPIJA?’ Prijatelja Vedrane Rudan šokirala medicinska sestra: ‘Osjećao sam se krivim’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Spisateljica Vedrana Rudan u svom tekstu “Ubij me prirodno“, objavljen na njenom blogu Rudan.info, potaknuta istupom Line Budak, žene oboljele od karcinoma koja je više od pola godine živjela u potpunom neznanju o svom zdravstvenom stanju,  osvrnula se na razne slučajeve u kojima je došla do zaključka da bolju zdravstvenu skrb dobiju životinje kod veterinara nego li ljudi kod svojih liječnika.

Otkrila je kako je i sama dobila pogrešne dijagnoze. U privatnoj klinici u Rijeci pulmologinja joj je, navodi, rekla da ima fibrozu pluća, da je prestara za presađivanje pluća i da će umrijeti u strašnim mukama, dok je na Jordanovcu dobila potpuno drugu dijagnozu. U riječkoj bolnici, pak, ginekolog joj je rekao da ima “dobro prokrvljeni rak jajnik“, a dva dana kod drugog specijalite dobila je drugu dijagnozu.

Milost, osmijeh, lijek i topao pogled

“Danas sam razgovarala s prijateljem koji boluje od karcinoma. Radio je preko četrdeset godina, ni dana nije bio na bolovanju, medicinska sestra mu je, dok je u njegovu žilu ulazio otrov i lijek, rekla: “Imate li vi pojma koliko košta kemoterapija?” “Osjećao sam se krivim”, rekao mi je.

U Hrvatskoj pravo na milost, osmijeh, lijek i topao pogled imaju samo psi, mačke, ptice, zečevi, hrčci…Jasno je meni da ću za koji sat, dan ili mjesec morati na pregled, pa će mi neki liječnik reći, zašto niste otišli veterinaru?

Ja ću šutjeti iako ću negdje duboko u sebi znati da bi mi bilo bolje da sam otišla. Lijepa riječ i ljubav prema pacijentima bolje liječi nego najskuplji lijek iz ruku neznalica i bešćutnih divljaka”, zaključuje Rudan.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.