Foto: Zeljko Sop / CROPIX

IDA PRESTER ZAPOSLILA MIGRANTA: Otkrila svoja iskustva s Afganistancem, ali i zatražila nešto od Srbije

Autor: Dnevno

Hrvatska pjevačica i tv voditeljica s beogradskom adresom podijelila je priču o migrantu Samiju kojeg su ona i suprug zaposlili u svojoj firmi. Idu Prester dirnula je priča osamnaestogodišnjaka koji je pobjegao iz Afganistana, a na ovaj korak odlučila se, jer smatra da migrantima nije dovoljno pružiti samo humanitarnu pomoć, već osjećaj pripadnosti društvu i korisnosti za zajednicu. Je li Ida zadovoljna sa svojim zaposlenikom i što to traži od Srbije, saznajte iz njezine Facebook objave koju vam donosimo u cijelosti:

“Ovo je Sami. Ima 18 godina, ide u školu za modni dizajn, obozava umjetnost i izvrsno govori engleski. Sami je dečko toplih očiju, blagog osmijeha, vrijedan i jako pristojan. Ali za njegovu životnu priču je najvažnije što je izbjeglica iz Afganistana.
Prije dva mjeseca odlučili smo u firmi moga muža zaposliti nekog od azilanata/tražitelja azila. Dugo smo razmišljali, nije njima potrebna samo humanitarna pomoć, već samopouzdanje i pripadnost društvu, korisnost za zajednicu. Bez rada nema ni integracije.
Kontaktirali smo Centar za tražioce azila i tražili preporuku za nekog od migranata s radnom dozvolom.
Odmah su nam poslali Samija.
Sami je u Srbiju stigao kao dječak od 15 godina. Iza sebe je ostavio roditelje i brojnu braću i sestre. Odgovarali su ga od puta u nepoznato, ali glad prema normalnom životu bila je jača. Nije više mogao podnijeti strah, besperspektivnost, letargiju. Sami ima snove, kao i svi mi.
Put je prevalio najvećim dijelom pješice i uz pomoć krijumčara. Za to vrijeme vidio je sve ono sto nijedno dijete ne bi trebalo vidjeti ni na filmu.
Čim je došao, krenuo je u školu za dizajn i počeo učiti srpski. Iako mu je početni plan bio da dođe do Njemačke ili još dalje na sjever, Srbija mu se svidjela. Kaže – otvorena, topla i opuštena. Volio bi ostati ovdje, ovo je zadnja točka njegovog puta.
Sami se na poslu super snašao, suradnici ga obožavaju. Oni su nas i zvali da pomognemo ako možemo.
Pred par dana Samiju je odbijena molba za azil, već treći puta.
Ne znamo kako pomoći, ne razumijemo se u proceduru odlučivanja. Ali znamo ispričati ovu priču i prepoznati vrijednog čovjeka koji može biti na ponos svakom društvu.
Najdirljivija mi je bila Samijeva rečenica dok smo pričali: ‘Ne razumijem. Upoznao sam ovdje puno ljudi koji žele pobjeći odavde, u neke zemlje gdje se bolje živi. Ja samo želim ovaj život koji oni već sada imaju, ništa više od toga..'”, prenijela je pjevačica Samijeve riječi.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.