fbpx
Foto: Pexels

I u vrijeme razrušavajućeg prošlogodišnjeg potresa filmaši su vrijedno radili, ne propustite jubilarne Dane hrvatskog filma

Autor: M.T.

Dok je produkcija igranog filma u Hrvatskoj na niskim granama, oni koje zanima većina u punom su jeku stvaranja. Dokazuje i to produkcija Kinokluba Zagreb koja će na 30. Danima hrvatskog filma predstaviti čak četiri eksperimentalna, dva dokumentarna te jedan igrani film. 

Eksperimentalni film „Plejade Mateje Zidarić” već je prikazan na Tabor film festivalu kao i na Liburniji gdje je oduševio publiku, a uvršten je i kao pobjednički film ovogodišnjeg Gledališta. Tema je izuzetno aktualna; mito kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji nailaze. 

Autorica Iva Gavrilović osim što je radila u doba potresa, poigrala se s malo poznatom formom – filmom s elementima desktopa. 

Posebnim priznanjem na ovogodišnjem Gledalištu nagrađena je i Martina Lončar za rad „Sve u životu došlo mi je kasno” jer je film snažna posveta svim putovanjima na kojima nikada nismo bili i s kojih se nikada nismo vratili. 

Neven Dužanec u svom „Limesu” filozofski se pita što se krije ispod površine, što je gore, a što dolje te može li se ono što je “gore” i ono što je “dolje” ikada istinski susresti?

Najbolji film Gledališta 2020. proglašen je dokumentarac Valentine Lončarić – „Grad u koji moram putovati”. Tema je neobična, ali govori o onome što svi ponekad pomislimo – kako bi stvari bile brže da napravimo sve što smo si zacrtali u životu. Prikazala je to kroz putnicu koja na relaciji vlakom Zagreb-Rijeka, sanja kako će Kinezi izgraditi najbržu prugu kako bi se cilj ostvarivanja svega što želimo i ostvario. 

Intrigira i autobiografsko djelo Tomislava Šobana „Kada odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo”. .

I tako dolazimo do jedinog igranog filma „Kinokluba Zagreb” u konkurenciji ZFF-a „Bijeli dan” Višnje Vukašinović koji se pak bavi glavnim likom i momentom kada je odlučio promijeniti svoj život.
30. Dani hrvatskog filma održavaju se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.