Foto: Guliver (AP Photo/Frank Augstein)

‘Hvalio se korištenjem droga’ Princ Harry ostaje bez američke vize? U igru su se uključili moćni igrači

Autor: Dnevno.hr/F. P.

Princ Harry (38), vojvoda od Sussexa, trenutno je zaokupljen svjedočenjem na londonskom Visokom sudu u slučaju protiv Mirror Group Newspapers (MGN), a vezano za prisluškivanje telefona i nezakonito prikupljanje informacija članova kraljevske obitelji. I dok se on nalazi u Londonu, u SAD-u je status njegove vize došao u pitanje.

Naime, savezni sudac upravo je Ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS) dao tjedan dana da odluči kako će riješiti zahtjev članova organizacije Heritage Foundation za Harryjevom ‘useljeničkom dokumentacijom‘. Ova organizacija inače je osnovana 1978. godine kao svojevrsni trust mozgova, a njeni članovi su u ožujku od američkih vlasti zatražili uvid u njegovu prijavu za vizu, te da li je u njoj navedeno da je princ uzimao drogu.

Foto: Guliver (AP Photo/Frank Augstein)

Predstavnici organizacije ovime žele osigurati da su državne vlasti odradile svoj posao kako treba – priznanje o bilo kakvom korištenju droga u prošlosti čvrsta je osnova za odbijanje izdavanja vize. Odvjetnici Heritage Foundationa ovaj slučaj vide kao dio većeg napora da se otkrije DHS-ovo nepoštivanje zakona u različitim područjima. U priopćenju objavljenom kada je pokrenut ovaj slučaj, navodi se kako žele utvrditi imaju li ‘elite’ povlašteni tretman te radi li DHS pošteno – “bez straha ili naklonosti”.

‘Odbacio je svaku potrebu za privatnošću’

Iz Granične policije su u početku odbili zahtjev organizacije budući da nisu imali prinčev pristanak za dijeljenje informacija, a odvjetnik DHS-a na sudu je izjavio kako je nečija viza povjerljiv dokument. Odvjetnik Sam Dewey, koji zastupa Heritage, o svemu je pak za CNN rekao da je pravo na privatnost princa Harryja o korištenju droge “jako suženo” s obzirom na njegove izjave o tome. Jednostavno rečeno – sam si je kriv.

Foto: Guliver Image

“O njemu se pričalo, on je o tome opširno pisao… Dakle, sam je odbacio svaku potrebu za privatnošću u vezi s korištenjem droga. Hvalio se time (u svojim memoarima) i prodao to. Ovo je slučaj koji se tiče princa Harryja, ali središnje pitanje je ponašanje DHS-a,” izjavio je Dewey.

Princ Harry za to vrijeme u svojoj domovini govori da svjedočenjem protiv MGN-a pokušava spasiti novinarsku profesiju. Naime, princ i još troje tužitelja tvrde kako su iz MGN-a do podataka dolazili koristeći ilegalne metode – prisluškivanje telefona, presretanje govorne pošte, korištenje privatnih istražitelja i sl. Harry je tijekom svjedočenja izjavio kako su ilegalno prikupljene informacije izazvale sigurnosni rizik i nanosile štetu njegovim vezama, tvrdeći kako su u njemu izazvale paranoju.

I ovdje se dotaknuo korištenja droge, rekavši kako se svojedobno bojao da će ga izbaciti sa sveučilišta Eton zbog lažnih priča o tome da uzima droge, a on je samo “pušio travu“. U svojim memoarima ‘Rezerva’ je ipak priznao kako je konzumirao drogu i u odrasloj dobi, tvrdeći da je koristio kokain. Napisao je također kako je tijekom svojeg putovanja u Kaliforniju 2016. godine uzeo psihodelične gljive.




Kokain i trava ilegalni su u Velikoj Britaniji, a u Kaliforniji se uzimanje gljiva također smatra nezakonitim. Ovaj dio prinčeva svjedočenja bi se, stoga, mogao loše odraziti na situaciju s njegovom američkom vizom.

Autor:Dnevno.hr/F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.