Foto: Duje Klaric / CROPIX

Hrvatski reporter prošao jednu od najtežih obuka za novinare: ‘Mokri do gole kože nismo smjeli stati’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Bivši splitski reporter Mario Jurič, inače iz Ljubuškog, nakon deset godina provedenih u splitskom dopisništvu Nove TV, prije dva mjeseca preselio se u Zagreb i počeo raditi na RTL-u, a čini se kako tamo za njega imaju velike planove. Za sada je poznato da će ga gledatelji moći pratiti svakog dana u RTL-u Danas.

Naime, reporter se nedavno vratio iz Turske gdje je prošao jednu od najtežih obuka za novinare, a razne detalje obuke otkrio je za Slobodnu Dalmaciju. Kako je obuka imala teorijski i praktičan dio, Jurič je otkrio da mu je možda najstresniji dio obuke bio pod zapovjedništvom turskih specijalaca.

Nakon deset prekrasnih reporterskih godina na NOVA TV u Splitu, Dalmaciji (nekad i malo dalje) došlo je vrijeme za…

Objavljuje Mario JuričPonedjeljak, 25. rujna 2023.

 

Jedan dan s turskim specijalcima

“S njima smo proveli dan i pol, a oni su se pobrinuli i za “iznenađenja”. Radi se o jednoj od najstrožih jedinica i ovaj dio treninga shvaćali smo vrlo ozbiljno jer s njima nije bilo pretjerane šale. Radiš ono što ti narede. Pješačili smo s opremom do vrha planine gdje se nalazi kamp i natrag.

Tijekom pješačenja, nismo smjeli razgovarati, koristiti mobitel, niti stajati dok oni ne kažu. Organizirali su dvije zasjede i otmicu jedne novinarke. Kiša je tu večer padala kao iz kabla. Mokri do gole kože nismo smjeli stati. Kad smo se približili kampu natjerali su nas da trčimo.
Simulacija otmice i rafali iz kalašnjikova

Znali smo da ćemo tu jednu noć spavati u planini. Kad smo došli – nije tu bilo kreveta nego su nam dali vreće za spavanje. Za jutarnje buđenje izabrali su svoju metodu – rafali iz kalašnjikova kod prozora.

Po povratku u bazu mislili smo da je trening gotov, no u jednom trenutku su nam naredili da uđemo u autobus i zatvorimo zastore. Stavili su nam povez na oči i svezali ruke. Potom su nas izgurali iz autobusa i polegli na pod te krenuli pucati i vikati.

Pogledajte što se događa u pozadini dok Petar Vlahov izvještava o ratu u Izraelu: Ljudi mu se rugaju
Simulacija talačke krize

Odveli su nas tako svezane u jednu prostoriju gdje se pucnjava nastavila. Shvatili smo da se radi o simulaciji talačke krize, a osjetili smo i lažne metke na sebi. Onako, za uspomenu. Zanimljiv je bio i trenutak kad smo svi završili pucnjavu iz kalašnjikova i pištolja.

Naredili su nam da legnemo na pod i da ne smijemo dizati glavu. Potom su specijalci stali iznad nas i sasuli rafalnu paljbu kako bi osjetili kako to znači kad netko puca u neposrednoj blizini. To je kažu bilo jedno od iznenađenja za nas.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.