FOTO: Pixsell7Facebook/Instagram

Hrvatske glumice priznale zlostavljanja, jedno je šokantno: ‘Šutjela sam 15 godina da sam silovana. Kada sam progovorila bilo je kasno’

Autor: Dnevno.hr

Cijela regija je u šoku nakon priznanja 25-godišnje glumice Milene Radulović. Mnoge kolegice iz Hrvatske, ali i regije odmah su se poistovjetile i dobile snagu priznati što se i njim desilo. Naime, nakon ispovijesti Radulović, koja je s još nekoliko djevojaka, među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao srpski učitelj glume, 68- godišnji Miroslav Mika Aleksić na iskustvo koje je proživjela osvrnula se i 61-godišnj Ankica Dobrić za Dnevnik Nove TV.

“Imala sam ja iskustvo s jednim profesorom i režiserom. Naravno, nudio se, nije bio agresivan, ali je pokušao. I onda, kad nije uspio, poslije toga kod njega niti sam više glumila niti išta”, ispričala je glumica. Da je doživjela seksualno uznemiravanje i maltretiranje kad je bila mlađa potvrdila je 39-godišnja glumica Marijana Mikulić, koja je podržala stranicu “Nisam tražila”, na koju se iz regije anonimno javljaju zlostavljani, muškarci i žene.

Kad me pitaju zašto ne izlazim van s imenima
Iz istog razloga zbog kojeg mnoge na izlaze, nego ovako, anonimno nešto…

Objavljuje Mare MikulikuUtorak, 19. siječnja 2021.

 

Mikulić je progovorila i stala u obranu žrtava. Izjavila je kako je imala problema na početku karijere.

“Kad sam počela raditi, kolege i producenti su si svašta uzimali za pravo. Bilo je lascivnih komentara, pa onda kod snimanja nekih scena su i oni koji nisu trebali biti tamo tražili ‘pozicije’, a redatelj ne bi reagirao. Pa misle da te mogu šlatati za dupe, a ti to ne želiš, svašta dobacuju. To treba prekinuti. Ja sam se distancirala, odmaknula i onda te nema. Nismo nimalo zaštićeni. Kad netko i digne glas, drugi baš i nisu uz tebe, valjda se boje, ne znam. I sad se to događa, vidim kako neki od kolege govore i pišu ‘bravo, bravo’ kad netko istupi, a kad su imali prilike stati uz nekoga, to nisu napravili. I svi smo si kao ‘dragi, draga’, a svi sve znaju” pomalo ogorčeno govori Mikulić za 24sata i dodaje:
“Javilo mi se nakon ovoga nekoliko kolega i, zamislite, kad se spominju zlostavljači, svi su rekli dva ista prezimena. Možda se prepoznaju i sami”. Istaknula je da je i sama kako je svjedočila neprimjerenom ponašanju.

“Vidjela sam kako je kolegicu, koja je majka i supruga, drugi kolega ‘zašlatao’. Oni su se potom hihotali. I u redu je to, nemam ništa protiv toga, ali nemoj meni to raditi, ja to ne želim. I kad imam svoj stav o tome ispadam konzervativna i puritanka, čistunka”, objašnjava.

Na objavu Mikulić je reagirala i 39-godišnja  glumica Nataša Janjić.
“Svaka ima priču. I možda ovakve anonimne priče nekog hrabrijeg od nas ipak potaknu da ovakvi i slični dobiju imena. A do tad, eto, prepričavat ćemo samo kako to izgleda. I time i dalje štititi predatore”, tvrdi Janjić.

Dance pjevačica devedesetih Nikita objasnila j da je više puta doživjela slučaj da joj uvjetuju seks za dobrobit karijere. Jedan hrvatski redatelj, kojega ne želi imenovati, priča, pozvao ju je na večeru.

“Zvao me na večeru na poslovni razgovor za nastavak suradnje. Posumnjala sam što zapravo želi od mene jer inače glumi nedodirljivog. Nije odmah rekao što očekuje od mene. Mislio je da će mi imponirati pričama o poslu. Spominjao je neke face iz svijeta filma, to su priče za malu djecu. I onda mi je rekao: ‘Ako želiš ulogu s više teksta, trebala bi sa mnom na par dana u jednu kuću na Velebitu’ – priča Nikita za 24sata. Ostala je, nastavlja, u šoku. Odmah ga je odbila. Rekla mu je da ima dečka.

silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne…

Objavljuje Dora LipovčanUtorak, 19. siječnja 2021.

 

“Naljutio se i iznenadio. Mislio je da sam laka. Nakon dvije godine pozvao me u kafić na piće. Tad mi je rekao da idem s njim u Samobor gdje ima vikendicu. Odbila sam ga i tad opet mu ponovivši da imam dečka. Nije me više uznemiravao. Poslije se razbolio i umro”, kaže  Nikita. Nakon mnogobrojnih kolegica javila se i 43-godišnja glumica Dora Lipovčan.

“Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu, pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo, ali utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje”, započela je objavu i dodala:

“U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koji bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima, toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva. Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija. Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud, ali sam bar progovorila. Od tad mi duša malo manje krvari”,  napisala je glumica na Facebooku.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.