Foto: Guliver Image/ Graham Finney/Cover Images

HRVATSKA IDE U FINALE EUROSONGA! Let 3 u Liverpoolu uspio šokirati Europu: Kakav divan osjećaj!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

U utorak, 9. svibnja od 21 sat započela je prva polufinalna večer najvećeg svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja, 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije 2023 u kojoj nastupaju i hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom Mama ŠČ!

Ove godine izbor za najbolju pjesma Eurovizije održava se 9., 11. i 13. svibnja u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu. Na natjecanju sudjeluje 37 zemalja.

Polufinalnim večerima moderira glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina, dok će im se u finalu pridružiti irski televizijski voditelj Graham Norton.

U prvoj polufinalnoj večeri nastupaju predstavnici Norveške, Malte, Srbije, Latvije, Portugala, Irske, Hrvatske, Švicarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Azerbajdžana, Češke, Nizozemske i Finske.

Prijenos prve polufinalne večeri Eurovizije 2023:

Rita Ora zabavljala je publika za vrijeme glasovanja, dok su društvene mreže preplavili podijeljeni komentari na nastup Leta 3. Mediji iz Srbije i Bosne i Hercegovine hvale nastup naših predstavnika.




Glasovi publike:

U finale su se odlukom publike plasirali: Hrvatski predstavnici Let 3, Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška.

Prva polufinalna večer:




Prva je nastupila Alessandra Mele, predstavnica Norveške s pjesmom “Queen of Kings”.

Uslijedila je Malta i njihov predstavnik The Busker s pjesmom “Dance”.

Mladi Luke Blac predstavnik Srbije izveo je pjesmu “Samo mi se spava”. Odao je počast žrtvama beogradskog masakra crnom trakom koju je nosio na košulji.

Uslijedila je Latvija.  Sudden Lights izveli su pjesmu “Aijā”.

Portugal je predstavila Marisa Isabel Lopes Mena s pjesmom “Ai coração”, a od publike je dobila značajne ovacije.

Irski Wild Youth izveli su pjesmu “We Are One”.

Naš Let 3 izveo je svoju pjesmu “Mama ŠČ!”, a iako su mnogi strepili, na pozornici nisu izveli nikakav eksces. Usred pjesme razgolitili su se i svirali u bijelim gaćicama.

Švicarsku je predstavio Remo Forrer pjesmom “Watergun”.

Izraelska pjevačica Noa Kirel izvela je pjesmu “Unicorn” i ”zapalila” publiku.

Predstavnik Moldavije Pavel Parfeni izveo pjesmu “Hey Mamma”.

Švedska pjevačica Loreen izvela je pjesmu “Tattoo”.

Braća blizanci, TuralTuranX, predstavnici Azerbajdžana, izveli su pjesmu “Tell Me More”. Publici se poprilično svidjela njihova izvedba te su već usred pjesme krenuli s ovacijama.

Češke predstavnice Vesna izvele su pjesmu “My Sister’s Crown”.

Nizozemski predstavnici Dion Cooper i Mia Nicola zveli su pjesmu “Burning Daylight”.

Posljednji nastup prve polufinalne večeri pripao je predstavniku Finske, Käärijä, koji je izveo pjesmu “Cha Cha Cha”.

Hrvatski gledatelji glasuju u prvoj polufinalnoj večeri za svoje favorite, osim za svog predstavnika, kao i u finalnoj večeri.

Način glasovanja:

Nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-15) / u finalu (01-37).

Pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-15) / u finalu (01-37).

Cijena poziva iznosi 0,50 € /3,75 kn za fiksne i 0,67 € /5,06 kn za mobilne mreže.

Cijena SMS poruke iznosi 0,49 € /3,72 kn/SMS s uključenim PDV-om.

Tehnički davatelj usluge: NTH Mobile d.o.o., korisnička služba 016388160.

Uz zemlje koje sudjeluju u prvom polufinalu glasovati mogu izravni finalisti – Francuska, Njemačka i Italija, kao i glasači diljem svijeta smješteni pod entitetom Rest of the World.

Za prolazak u finale odlučuju isključivo glasovi publike, a svoj glas imaju i gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu. Oni će svoje favorite moći birati putem interneta, a njihovi će se bodovi predstaviti i podijeliti u obliku novog entiteta Rest of the World. Stručni žiriji i dalje će moći odlučivati o pobjedniku te će svoje bodove dijeliti u velikom finalu.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.