fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

HRVATSKA FILMSKA ZAJEDNICA UZDRMANA! Preminula je nagrađivana filmašica, kolege u šoku: ‘Ostavila je neizbrisiv trag’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru, članica tima koji je osnovao Hrvatski audiovizualni centar, u kojem je radila i s kojim je surađivala dugi niz godina, Sanja Ravlić, preminula je u petak, 19. svibnja u 61. godini života, objavio je HAVC.

Prerana smrt nagrađivane domaće filmašice uzdrmala je domaću i međunarodnu filmsku zajednicu. O njenom odlasku govorilo se u petak u Cannesu na panelima posvećenima rodnog ravnopravnosti i sigurnosti žena na filmskom setu u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film).

Sanja Ravlić se godinama zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru,. Krajem 2017. godine Vijeće Europe donijelo je Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.


Ravlić je diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu.

Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Bila je članica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije. Obnašala je i ulogu predstavnice Hrvatske u Eurimagesu, fondu Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.

Sanja Ravlić ostavila je, tako, neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji i neizmjerno zadužila domaću i međunarodnu filmsku industriju, piše u priopćenju HAVC-a.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.