Foto: Profimedia

HRPA SLUČAJNOSTI ILI OPRAVDAN STRAH? Petak 13. godinama bilježi neobične, ali i opasne događaje

Autor: Matea Vidić

Navodno najnesretniji dan, Petak 13., ove godine pao je dva puta, danas i u ožujku. Osim toga, u ovu po mnogočemu posebnu godinu uveo nas je, a iz 2019. godine ispratio, u prosincu 2019. godine. Kako bi rekli oni koji vjeruju u u praznovjerje petka 13., baš takva – nesretna nam je i ova godina.

No, bez obzira vjerovale ili ne u ovo praznovjerje, postoje osobe kojima današnji dan ulijeva strah u kosti iz drugog razloga. Takve osobe boluju od paraskavedekatriafobije i frigatriskaidekafobije, strahuju od kombinacije broja 13 i petog dana u tjednu.

Zašto je onda petak 13. postao globalni fenomen? Pa, tu je igru igralo mnoštvo slučajnosti. 

Naime, petak je dan Kristove muke, dan kada je razapet na križ pa je to za veliku većinu svijeta bio nanesretniji dan u godini.  Dok je s druge strane, boj 13 prema numerolozima nesretan je jer drugačiji niti ne može biti kad dolazi iza broja 12 koji je kompletan, savršen; to je broj mjeseci u godini i broj zodijačkih znakova.

Nadalje, davne 1307. godine, na jedan petak 13. francuski kralj Filip IV. Lijepi naredio je masovno uhićenje vitezova templara u Francuskom Kraljevstvu, a u petak 13. studenog 1970. godine razorna oluja u Chittagongu u Bangladešu ubila je oko 300.000 ljudi. Poplave koje su uslijedile odnijele su još milijun života u delti Gange.

Još neki od “dokaza” o nesreći petka 13. nerijetko je i petak 13. rujna 1976. godine kada je Njujorčanin Dazz Baxter poginuo kada se urušio pod njegova stana. On je bio praznovjeran, zbog čega je odlučio da u petak 13. ne izlazi iz kuće.

S druge strane, jedan je neimenovani Britanac strašeći se petka 13-og, taj dan odlučio ostati doma. Zvao je šefa i tražio slobodan dan te se nije micao iz kuće. Dokrajčila ga je pčela koja je bila na fotelji. Nesretnik je, naime, bio alergičan na ubod pčele.




Na petak 13. rujna 1972. urugvajski zrakoplov srušio se u Andama. Preživjeli u nesreći morali su jesti tijela pokojnika kako bi ostali živi. Stradalo je ukupno 29 osoba. Dakako, u petak 13. rujna 1996. preminuo je reper Tupac Shakur. Ranjen je u pucnjavi u Las Vegasu. Preminuo je šest dana nakon ranjavanja.

Naposljetku u korist ovom praznovjerju ide i činjenica da je neimenovanog 13-godišnjeg dječaka 13. kolovoza 2010. godine pogodila munja u 13:13 u Suffolku. Liječnik koji je bio na mjestu događaja kazao je: “Pomalo je čudno da on ima 13 godina, a sve se zbilo na petak 13. u 13 sati i 13 minuta”.

U končnici, prema najnovijim istraživanjima provedenima u Nizozemskoj, mjesta tolikoj panici nema, jer broj nesreća na petak 13. nije ni veći ni manji nego ostalih dana. Dapače, na ovaj dan ima manje pljački, požara, nesreća i sličnih nezgoda, jer su ljudi zbog glasa koji prati taj datum podsvjesno oprezniji.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.