Gusarstvo i hajdučija jedine su autentične hrvatske privredne grane!

Autor: Željka Vuković

Sve pjesme na albumu, osim Mater, napisao sam prije nego je Kerum postao gradonačelnik i iskreno, nisam vjerovao da će danas biti aktualne! Nitko normalan nije mogao ni u najvećem ludilu pomisliti da će Kerum postat gradonačelnik, zaključuje Saša Antić.

Vaš novi album „Pistaccio metallic“ je vani. Izbacili ste na tržište proizvod koji izgleda kao iz vašeg stiha: ‘šareni artikal, karton i plastika, lip ka slika’… Doduše, vaši su fanovi ostali uskraćeni za knjižicu s tekstovima pjesama koje će očito morati potražiti na internetu. Je li minimalistička oprema novog CD-a odraz još uvijek aktualne ekonomske krize ili tek odluka grafičkog dizajnera?

– Kako smo išli s idejom da naziv albuma bude boja, onda smo se htjeli do kraja držati toga i apstrahirati bilo kakav sadržaj likovnog oblikovanja te fokusirati pažnju publike samo na glazbu. To je na neki način i reakcija na to što se CD-i sve manje kupuju i sve sviše skidaju, pa je onda i cover potpuno nebitan, odnosno u našem slučaju – trivijalan. Sad se ta zelena boja može na razne načine tumačiti, al u svakom slučaju lijepo izgleda.

Na novoj ste ploči opjevali i jadransku autocestu A1 popularno nazvanu Dalmatina, koja je zapela kod Vrgorca i oko koje se lome koplja. Vaša fascinacija tom cestom iznjedrila je zapravo – ljubavnu pjesmu od koje se i kamen topi…

Očito je da je kod nas politika vrlo unosan posao i zato nam je palo na pamet osnovati mladež Hrvatske Stranke Umirovljenika

– Imali smo koncert u Goraždu u BiH i taj put do tamo je bio toliko traumatičan za nas koji smo se već razmazili na ovoj našoj autocesti. Tad sam nekako spontano krenuo smišljati pjesmu o Dalmatini kao neku ljubavnu odu autocesti. Ono, pjesma u kojoj je predmet obožavanja autocesta, što i nije čudno jer smo često i gotovo stalno na putu.

Je li netko od aktualnih političara isprovocirao vaš stvaralački nerv i potaknuo vas da napišete pjesmu „Spin doktor“? O kome je riječ?

– Ne, nisam imao nikog posebnog na umu, tu pjesmu sam napisao vođen nekim općim utiskom kako stvari funkcioniraju ne samo kod nas nego svugdje u nama poznatom svijetu gdje je politika estradizirana i gdje se medijski manipulira emocijama i mišljenjima glasača. Možda je kod nas ipak Sanaderova kampanja 2007. bila neka prekretnica kako se to školski radi, jako prozirno i vanka već deplasirano, ali očito je kod nas upalilo. A kako stoje stvari još uvijek pali za većinu stanovništva koje gleda samo HRT.




„Veseljko“ je zabavna i himnična skladba o muškom spolnom organu koja osvaja publiku već na prvo slušanje. Neki kažu i kako je to dosad najljepša oda posvećena muškom spolovilu. Kakve su reakcije?

– Reakcije su odlične i to i od strane žena i muškaraca. E, sad, je li pjesma najbolja ne znam, ukusi su različiti, a i ne volim na taj sportski način uspoređivati pjesme. Meni je najdraža Balaševićeva „Im’o sam strašnog petla“, nju sam znao pjevati u drugom osnovne kad bi imali druženja razreda.

U pjesmi „Pozitivan stav“ na duhovit način progovarate o AIDS-u, koji je u nas prilično zapostavljena tema. O toj se bolesti i njezinoj prevenciji u nas govori tek nekoliko dana godišnje, u prosincu u sklopu Dana borbe protiv AIDS-a ili pak ako izbije kakav skandal…




– Prve dvije strofe te pjesme sam napisao prije jedno 10 godina i takva je bila na tapetu za Maxon i Galeriju, međutim, nikada nije zaživjela. Onda sam napisao i zadnju strofu, malo smo se s njom pozabavili i eto. A sama ideja je jedan urbani mit iz 90-ih kad se pričalo o tim nekim fantomskim likovima koji idu okolo u misiji zaraziti što više ljudi AIDS-om. Ovaj put im nije uspjelo.

Premda kažete kako o „Željku Kerumu nema smisla pisati pjesme“, čini se kako je on ipak nezaobilazan lik, pa mu tako na ovome albumu posvećujete određeni prostor. Kako doživljavate političku situaciju u Splitu?

– Sve pjesme na albumu, osim Mater, napisao sam prije nego je Kerum postao gradonačelnik i iskreno, nisam vjerovao da će danas biti aktualne! Čak sam i Ziđan napisao prije. U svim pjesmama koje pišem ili sam ih napisao u zadnje vrijeme nema ni spomena Keruma. Ne znam kako bih to objasnio, ali nitko normalan nije mogao ni u najvećem ludilu pomisliti da će Kerum postat gradonačelnik, pa je to prije izbora bila zgodna metafora za to kuda Split ide. Iskreno, nisam vjerovao da će doći do ovog sadašnjeg stanja. Neke stvari se nisu promijenile, sad su dapače dobile pravo lice, al opet… Opću situaciju u Splitu danas doživljavam na način da trenutno radim na jednoj ljubavnoj pjesmi koja se događa u Splitu u bliskoj budućnosti kad on postaje gusarska luka. Ipak su gusarstvo i hajdučija jedine autentične hrvatske privredne grane.

Svojom glazbom uspijevate razbiti predrasude i barijere na svim nivoima – od glazbenih do regionalnih, posebice na relaciji ZG – ST, odnosno sjever – jug. Cijela Hrvatska voli taj okus Dalmacije koji dolazi iz vaše glazbene kuhinje. Ipak, pretpostavljam da u početku baš i nije izgledalo da ćete uspjeti u tome…

– Nemamo pametnijeg posla. I imali smo puno sreće. Ne znam, mislim da je bitno potpuno se prepustiti tome što radiš, uvijek davati svoj maksimum i ne očekivati ništa.

Pratite li učestale javne istupe i prave performanse Zdravka Mamića, poput nedavnih prijetnji predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu i kako ih doživljavate?

– Zaboli me želudac. Hrvatski nogomet nije sport već dijagnoza.

Nekolicina naših uglednih komunikologa složila se ovih dana u zaključku kako velika većina političara na vlasti, ali i u oporbi podcjenjuje pamet svojih birača te da ih zbog toga na izborima treba kazniti. Što vi mislite o tome?

Opću situaciju u Splitu danas doživljavam na način da trenutno radim na jednoj ljubavnoj pjesmi koja se događa u Splitu u bliskoj budućnosti kad on postaje gusarska luka. Ipak su gusarstvo i hajdučija jedine autentične hrvatske privredne grane

– Ne treba niti precjenjivati pamet birača. Kapitalizam, odnosno konzumerizam je, kako kažu, uređenje koje najbolje odgovara ljudskoj prirodi, ali u isto vrijeme potiče najniže strasti i zaglupljuje. Očito je da je kod nas politika vrlo unosan posao i zato nam je palo na pamet osnovati mladež Hrvatske Stranke Umirovljenika.

Ukoliko vam tijekom predstojeće predizborne kampanje dođe poziv neke političke stranke za nastup, hoćete li ga prihvatiti i pod kojim uvjetima?

– Za ove izbore sigurno ne! Nikoga ne simpatiziramo, ja sam za radikalne promjene, ali očito se ništa bitno neće promijeniti.

Internetom ovih dana kruži duhovita poruka građanima New Yorka kojima je zaprijetio jak uragan: ako preživite Irenu, poslat ćemo vam Jadranku. U nedavnom intervjuu za Dnevno Goran Bare je rekao kako se nada da će „nakon ove bjeloglave doći netko normalan“, misleći na aktualnu hrvatsku premijerku. Čemu se vi nadate?

– To da poslije Jadranke Kosor dođe neko normalan valjda nije teško. Nadam se da će sljedeća vlada za početak radikalno smanjit državni aparat, smanjiti broj županija, promijeniti izborni zakon i ugovor s Vatikanom, raditi na decentralizaciji Hrvatske. Bilo bi dobro da se napravi i revizija privatizacije, al bojim se da je prekasno za to. Ovaj odgovor znam napamet jer sam ga već imao u intervjuima uoči zadnja dva parlamentarna izbora.

Autor:Željka Vuković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.